header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Samojeed

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond -
behoeft speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Noord-SiberiŽ

GESCHIEDENIS
De zuivere en oude stamboom die de Samojeed ( of Laika Samoyedskaja ) bezit is een zeldzaam fenomeen in de hondenwereld.  Het ras werd niet beÔnvloed door experimenten van de mens om het ras te verbeteren en te stabiliseren. Hij behoort tot de Keesachtigen en de Poolhonden, en is verwant aan het oertype. De herkomst vinden we in de rasstandaard : de Noord-Europese landen en dit beslaat een groot gebied in Noord-SiberiŽ, langs de Witte Zee, naar het oosten tot aan de rivier de Jenessei in Russisch MongoliŽ. De eerste melding van deze hond vond plaats in 1696 n.a.v. een ontdekkingsreis om de Noordpool. Anno 1889 werd door Ernest Kilborn-Scott ( een Engelsman ) officieel de eerste Samojeed, een chocoladebruine reu Sabarka genaamd, naar Europa gebracht. In 1909 werd in Engeland door de Brittish Kennel Club de Samojeed als rashond erkend en werden de raspunten opgesteld, waarin de kleuren wit, crŤme of biscuit zijn toegestaan. De Samojeed staat vooral bekend vanwege zijn witte vacht ( niet iedereen weet dat ze ook allerlei gebroken witte kleuren en aftekeningen mogen vertonen ). Oorspronkelijk was deze hond ook zwart/wit gekleurd of sabelkleurig. De favoriet van de vroege Britse liefhebbers ( begin van de 20ste eeuw ) was de wit met biscuit getinte hond. Het is ťťn van de officiŽle sledehonden. Allerlei beroemde poolreizigers maakten gebruik van deze hond, maar niemand bereikte de Pool. De Samojeed is dan ook geen echte sleehond maar een manusje van alles van de Nentsi, een volk van vissers, jagers en herders ( een volk van nomaden, door buitenstaanders ook Samojeden genoemd ). Anders dan de sleehonden van Noord-Amerika is de Samojeed veedrijver, herdershond, jachthond, waakhond, gezelschapshond en, soms ook sledehond. De Nentsi gebruiken bij voorkeur het rendier als trekdier. Deze vriendelijke en actieve hond is een geslaagde gezelschapshond voor sportieve mensen. Naast het feit dat hij een opvallend luxueus uiterlijk heeft, is de Samojeed een sterke, actieve, gracieuze hond met een ontzagwekkend uithoudingsvermogen.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : reuen 57 cm en teven 53 cm ( ideale maat ). Wel zijn afwijkingen van 3 cm naar boven of beneden toegestaan. Het gewicht bedraagt 23 tot 30 kg. Uiterlijk : sterk, compact lichaam; soepel, vlot, krachtig gangwerk Vacht : middellang, stug, hard, met overvloedige, zachte onderwol. Kleur : wit, crŤme, of wit met biscuit ( de lichte biscuitkleurige aftekening mag niet te donker zijn ). Hoofd : iets gewelfde, krachtige schedel, met een wigvormige snuit; wijd geplaatste, amandelvormige, donkere ogen; dikke, driehoekige, staande oren (prikoor of staand oor). Staart : lang, overvloedig behaard, los gedragen, in beweging over de rug gekruld.
VACHT : lang stokhaar, m.a.w; de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen de dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet te veel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook wat dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klitvorming heeft deze vacht niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan de staart, en ook op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast.  In de ruiperiode is er veel verzorging nodig, anders ontstaan er klitten.
AARD : de associatie met de mens door de eeuwen heen heeft duidelijk het karakter van de Samojeed beÔnvloed.  Het is een nobele, aardige en vriendelijke hond die uitzonderlijk veel van mensen houdt.  De baas moet dagelijks wel tijd maken om de weelderige vacht te verzorgen, maar het onuitwisbare karakter van de hond maakt van deze karwei een plezierige gebeurtenis. Het is een slimme, trouwe en waakzame hond, die altijd bereid is te werken naast de mens als zijn gelijke.  Hij is nooit wantrouwend, angstig, schuw of agressief, maar kan wel wat koppig zijn. Indien goed gesocialiseerd zijn er geen problemen met andere honden of huisdieren.
ACTIVITEIT : deze hond vereist veel lichaamsbeweging en heeft ruimte nodig.
OPVOEDING : de opvoeding van de Samojeed is geen gemakkelijke opgave en moet al op zeer jonge leeftijd beginnen. Wissel de oefeningen zoveel mogelijk af. Steeds weer dezelfde commandoís hebben op de Samojeed een averechts effect, want dan neemt zijn koppige aard de overhand. Leer hem op jonge leeftijd dat hij op bevel naar u toe moet komen en laat hem op zoveel mogelijk manieren positieve ervaringen opdoen met katten en andere huisdieren. U mag uw gezag laten blijken, maar altijd met vriendelijke hand. Met schreeuwen en slaan dwingt u bij de hond zeker geen respect af !

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009