header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Schapendoes

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van schapen - veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen

 


LAND VAN HERKOMST : Nederland

GESCHIEDENIS
De Schapendoes is vast en zeker een heel oud ras en is zonder twijfel verwant aan de Bobtail, aan de Hongaarse Puli en de Pumi, en ook aan de Chien de Brie ( de Briard ). Er zijn geen documenten over het begin van zijn bestaan en hij stond nooit bekend als favoriet van de aristocratie, maar het was een zeer goede schapenhoeder.  Met het verdwijnen van de kudden kwam ook het voortbestaan van de Schapendoes in het gedrang.  Doordat er steeds minder werk voor herdershonden is, is deze buitengewoon geharde, energieke en toegewijde werker steeds meer en meer een puur huisdier geworden.  Het is nog steeds een bruikbare werkhond, die schrander is en zich gemakkelijk aanpast.  Wanneer u zich een Schapendoespuppy aanschaft, moet u letten op een goeie socialisatie.  Schapendoezen zijn opgewekt, erg sociaal en levendig.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : bij reuen : 43 tot 50 cm en teven : 40 tot 47 cm, met een gewicht van 10 tot 18 kg.  Hoofd :
flink behaard, waardoor het groter lijkt.  Bijna platte schedel met een duidelijke stop.  Vrij korte snuit en een dichte baard en snor.  De ogen zijn rond, tamelijk groot en bruin.  Oren : vrij hoog aangezet, middelgroot en hangend.  Het lichaam is iets langer dan hoog.  De buik is iets opgetrokken met een diepe borstkas. Goed gewelfde ribben met een krachtige hals.  Ledematen : benen met lichte botten; brede ovale voeten met gesloten tenen. Hubertusklauwen zijn toegestaan.  De staart is lang, goed bevederd en verticaal hangend in rust.  Wanneer de hond galoppeert draag hij hem even hoog als de rug.  De staart staat omhoog wanneer hij alert is.  De vacht : lang, fijn, droog, licht golvend en maakt al gauw een verwarde en slordige indruk, vooral op de achterhand.  De vacht mag geen krullen hebben.  Dichte ondervacht.  Kleur : alle kleuren zijn toegestaan, maar men geeft voorkeur aan het blauwgrijs, tegen het zwart aan. 
AARD : deze hond heeft een familie nodig die van hem houdt.  D
e Schapendoes is een rustieke, levendige onvermoeibare en moedige hond.  Hij is nooit nerveus of agressief.  Hij is aanhankelijk, opgewekt, speels en trouw, maar daarentegen ook onafhankelijk en koppig.  Een baas die niet zijn gezag laat gelden, zal al snel de hond niet meer in de hand hebben.  Een consequente opvoeding is dan ook noodzakelijk.
ACTIVITEIT :  hij heeft behoorlijk wat beweging nodig, want hij heeft nog steeds heel wat van zijn herderscapaciteiten behouden. U kunt met deze gezelschapshond in de stad gaan wonen, maar dan moet u hem beslist elke dag voldoende lichaamsbeweging geven.  Wat betreft de vachtverzorging moet u deze Schapendoes wel geregeld een goede borstelbeurt geven.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009