header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Collie of Schotse Herdershond

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - geschikt voor geleidehond - bestand tegen alle weerstypen -
goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Schotland / Noord-Engeland
Varianten : Kortharig en Langharig

GESCHIEDENIS
Lassie de filmhond is niet voor niets zo populair. De Scotch Collie ( officieel heet hij Schotse Herdershond lang- en kortharig ) is namelijk een bijzonder lief, aanhankelijk ras. De Schotse Herdershond is één van de drie Collies.  Er bestaat ook een Bearded Collie en een Border Collie.  Bij de Schotse Herdershond zijn er twee variëteiten. De langharige is bekender en heeft een lange, rechte vacht. De kortharige heeft een korte, vlak aanliggende vacht. Beide hebben een dichte ondervacht. Beide stammen misschien af van de plaatselijke zwarte 'Colley Dog'.  Volgens anderen draagt de hedendaagse Schotse Herdershond, Gordonsetterbloed en Russisch Windhondenbloed in zich.  Ze werden ooit Shepherd's Dogs of Ban Dogs genoemd en hebben eeuwenlang in Schotland en Noord-Engeland gewerkt als schaapshonden en veedrijvers. Honderden jaren lang zijn ze gefokt op temperament en werktalent. Het speciale, aantrekkelijke uiterlijk kwam pas later. De moderne raskenmerken werden rond het einde van de 19de eeuw bedacht, gevolgd door de rasstandaard. Deze honden hebben altijd succes gehad op hondenshows, vroeger en nu. Ze waren al populair bij herders. Maar toen koningin Victoria er zich in het jaar 1860 een paar aanschafte, kwam de belangstelling pas goed op gang. In alle lagen van de Britse bevolking waren Collies te vinden als huishond. Ze gingen met emigranten naar Amerika en werden daar tegen het einde van de 19de eeuw als showhond erkend. In de 20ste eeuw was er steeds minder werk voor herdershonden. Maar actieve promotie door de rasverenigingen hield de belangstelling voor Collies als gezelschapshond wel steeds op peil. Deze rustige, vriendelijke, aanhankelijke honden zijn dol op volwassenen en kinderen. Hou er echter rekening mee dat de Schotse Herdershond goed getraind dient te worden.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 56 tot 61 cm en teven 51 tot 56 cm, met een gewicht van 23 tot 34 kg.  Uiterlijk: actief, sterk lichaam; krachtig, lang, licht gangwerk.  Hoofd: vlakke schedel, lange, stompe snuit; donkere, amandelvormige ogen; niet te grote tiporen. Staart: lang, reikt minstens tot de hak.
DE LANGHARIGE SCHOTSE HERDERSHOND
VACHT : lang stokhaar, m.a.w. de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen een dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en de poten. Deze honden hebben een mooie kraag en broek.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet teveel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook de dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klittenvorming heeft deze vacht in de ruiperiode niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan staart en broek, en op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits goed uitgeborsteld, geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel zorg nodig, anders ontstaan er klitten.  KLEUR : er zijn drie kleuren erkend : Sable en Wit, Tricolour en Blue Merle.  Sable : elke schakering tussen licht goudkleurig tot rijk mahonie of donkerbruin met zwarte haarpunten. Lichte stro- of crèmekleur hoogst ongewenst. Tricolour : overwegend zwart met rijke tankleurige aftekeningen aan benen en hoofd. Een roestige tint in de bovenvacht is hoogst ongewenst. Blue merle : overwegend helder, zilverachtig blauw met zwarte spikkels of gemarmerd. Rijke tanaftekeningen hebben de voorkeur, maar het ontbreken daarvan mag niet bestraft worden. Grote zwarte platen, leikleur of een roestige tint in boven- of ondervacht zijn hoogst ongewenst.
DE KORTHARIGE SCHOTSE HERDERSHOND
VACHT : kort stokhaar, m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de losse haren uit de vacht verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : die vergt weinig onderhoud, maar je hebt wel veel losse haren in huis.  KLEUR : de Kortharige Schotse Herdershonden komen voor in drie kleuren : sabelkleurig met wit, blue merle en driekleurig (dit is overwegend zwart met wit en tankleurige aftekeningen).
AARD : de ideale Collie, die nooit verlegen of humeurig is, is gezegend met een absoluut voor het ras kenmerkende expressie.  De onuitsprekelijke mystiek en perfectie van deze expressie geven een vaste vorm aan het wezen van het karakter van de Collie.  Deze honden zijn intelligent, waardig, aanhankelijk en eerlijk.  Ze zijn gemakkelijk te trainen, trouw, lief voor kinderen maar gereserveerd tegenover vreemden. Zoals de meeste andere Herdershonden in deze rasgroep, heeft ook de Schotse Herdershond geen neiging tot zwerven. Hij blijft liever dicht bij u in de buurt.
ACTIVITEIT : een volwassen exemplaar van dit ras heeft redelijk veel beweging nodig, al zal hij zich aanpassen wanneer u een dag geen tijd heeft om met hem een langere wandeling te maken. Ze houden erg veel van apporteren en balspelletjes, en presteren goed op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.  De jonge hond moet in de opgroeiperiode wat ontzien worden, zodat hij al zijn energie kan steken in de opbouw van sterke botten, gewrichten en spieren.
OPVOEDING : deze Schotse Herdershond is een redelijk snelle leerling, die graag voor u wil werken. U boekt de beste resultaten als u veel gebruik maakt van de intonatie van uw stem. Schreeuw nooit tegen de hond en straf hem niet met harde hand.
SOCIALE AANLEG : deze honden gaan erg goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Gewenst bezoek wordt vrolijk begroet.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009