header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Scottish Deerhound

 

zichthond - groot wild jager - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : Schotland

GESCHIEDENIS
De Deerhound is een zeer oud ras, dat reeds bezongen wordt in gedichten uit de 3de eeuw.  De Scottish Deerhound leefde al in Keltische tijden in Schotland. De ontwikkeling van het Schotse ras volgde die van zijn Engelse tegenhanger : de Greyhound.  Schotten en Picten, de oorspronkelijke bewoners van de Highlands, voerden zelfs oorlogen om deze windhond. Hij is ideaal gebouwd voor de jacht. Hij is sneller dan het hert en heeft voldoende gewicht om prooien van meer dan 100 kg neer te halen. De hond was lange tijd de exclusieve eigendom van de Schotse adel.  Door sociale veranderingen en overbejaging door gebruik van het geweer, kwam het ras tot verval. Vroeg in de 19de eeuw werd het ras echter door Archibald en Duncan McNeill, de latere lord Colonsay, in ere hersteld. In Schotland, het land van herkomst, dragen nog vele plaatsen in de bergen namen van omgekomen honden.  Als huishond is de Deerhound goedgemanierd en trouw; hij heeft wel veel ruimte nodig en moet veel bewegen. Hou echter rekening met zijn felheid en jachtpassie wanneer je de hond laat rennen !  De Deerhound van vandaag wordt maar door een beperkt aantal mensen gehouden.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen minimaal 76 cm, teven minimaal 71 cm. Het gewicht bedraagt een 34 tot 50 kg. Uiterlijk: Slank, gespierd lichaam; snel, actief, lang gangwerk. Vacht : ruw, dicht; 7 tot 10 cm lang, zachter haar op hoofd, borst en buik maar nooit wollig.  Kleur : de meest voorkomende en ook meest gewaardeerde kleur is donker blauwgrijs, gestroomd geel - en zandkleurig of rood rossig ( met donker masker en donkere oren ). Lichtgrijs komt ook voor. Een klein beetje wit op het staartpunt, borst en tenen is toegestaan.  Hoofd: lange, nogal vlakke schedel, lange snuit; hazelnootkleurig of donkerbruine ogen; kleine, naar achteren gevouwen oren (roze-oren). Staart: zeer lang, uitlopend in een punt, recht of licht gebogen.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voeten worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD : de Schotse Deerhound is een vriendelijke heer, met elegante manieren en beschaafde affectie.  Er wordt beweerd dat alle Deerhounds onder het sterrenbeeld Tweelingen worden geboren omdat ze een dubbele persoonlijkheid bezitten, die ze succes geeft tijdens de ruwe jacht en liefde in een warm huis.  Vanwege hun omvang hebben zij veel ruimte nodig en dat schrikt veel mensen af.  Het is een slimme, trouwe kameraad met een zacht en liefdevol karakter.  Hij vertoeft graag tussen de mensen.
ACTIVITEIT :  deze hond heeft vanzelfsprekend heel wat lichaamsbeweging ( en ruimte ) nodig.
OPVOEDING : het is een redelijk snelle leerling.  Vaak is een vriendelijk verzoek voldoende om de hond te laten doen wat u wilt.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009