header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Sealyham Terriėr

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - ratterriėr - goede waakhond - behoeft speciale vachtverzorging

 
LAND VAN HERKOMST : Wales

GESCHIEDENIS
De Sealyham Terriėr is de creatie van captain John Edwardes, die in 1850 op zijn landgoed Sealyham in Wales honden begon te kruisen. Niemand weet welke rassen hij heeft gekruist, maar in 1903 werd de Sealyham Terriėr officieel als ras erkend. Waarschijnlijk is de Sealy een mengeling van de Bull Terriėr, de West Highland White Terriėr en de Dandie Dinmont Terriėr. Hij vocht met succes tegen dassen, otters en vossen, maar werd al snel gezelschaps- en showhond. De Sealyham heeft een uniek uiterlijk.  Hij is perfect in balans en lang.  Zijn hoofd is lang en breed, zonder grof te zijn.  Sealyham Terriėrs hebben spontane, vrolijke persoonlijkheden en zijn tevens waaks. Het is een aantrekkelijk hondje, dat echter bijterig en koppig kan worden wanneer hij niet van pup af aan wordt opgevoed.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : reuen en teven niet groter dan 31 cm. Reuen wegen ongeveer 9 kg; teven zijn iets lichter. Uiterlijk : krachtig, compact lichaam; snel, moeiteloos gangwerk. Vacht : hard, draadachtig, recht, kort, weerbestendig.  Kleur : wit met of zonder citroengele vlekken of tan aftekeningen op het hoofd en de oren. Hoofd : gewelfde schedel met een lange, goed gevormde snuit; middelgrote, ovale, donkere ogen; dunne, afgeronde, gevouwen oren ( knopoor ). Staart : meestal ingekort en hoog gedragen ( bananenstaart ).
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriėrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD : de Sealyham is nogal eigenzinnig en ondernemend, en heeft een vaste hand nodig.  Hoewel de hond van zichzelf vindt dat hij zeer goed in staat is om zich van zijn taak in het huishouden te kwijten, is een zekere mate van begeleiding op zijn plaats.  Hij heeft veel van de speelsheid van zijn voorvaderen behouden, maar is zeker een onvergelijkbaar gezelschapsdier.  Tevens is hij zeer geschikt voor hondententoonstellingen.  Hij is aanhankelijk, trouw en intelligent en hij houdt van een robbertje vechten.
ACTIVITEIT : deze Terriėr is gek op wandelen en spelletjes doen.
OPVOEDING : het is een intelligente en leergierige hond, maar hij kan zo nu en dan proberen om uw gezag te ondermijnen. Een correctie is hier dan ook af en toe op z’n plaats.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009