header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Shetland Sheepdog of Sheltie

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Shetland Eilanden

GESCHIEDENIS
De Shetland Sheepdog is tegenwoordig populair als gezelschapshond. Oorspronkelijk is hij een talentvolle herdershond, die eeuwenlang zijn sporen op dit gebied heeft verdiend. De 'Sheltie' stamt waarschijnlijk af van grotere Collies zoals de langharige Schotse Herdershond. Het kleine formaat is een aanpassing aan de sobere omstandigheden op de Shetland Eilanden ( waar ook de Shetland pony's vandaan komen ) , waar hij werd gefokt. Op Shetland noemt men hen de Toonie Dogs ( "toon" = boerderij ). Het ras kan al even oud zijn als de Collies zelf en is waarschijnlijk met handelaars, walvisvaarders of nieuwe bewoners naar de eilanden gekomen. De Shetland Sheepdog komt al voor op een afbeelding uit 827. Omdat de Shetland Eilanden zo geďsoleerd zijn, was het ras tot het begin van de 20ste eeuw vrijwel onbekend. Rond 1900 kregen de Britten belangstelling voor het ras en vermengden zij het ras met dwerghonden ( onder andere Dwergspaniels en Dwergkezen ). Door deze acties was het ras echter niet meer uniform qua uiterlijk en moest men opnieuw starten met selectie en fok.  In 1909 tenslotte werd het ras erkend en werden rasverenigingen opgericht. Sinds die tijd hebben Shelties meegedaan aan allerlei veld-, herdershonden- en gehoorzaamheidswedstrijden, waarin ze veel succes hadden. De rasstandaard beschrijft de Shetland Sheepdog als een kleine Schotse Herdershond, met een schofthoogte van 37 cm en een lichaam dat een zeer symmetrisch geheel vormt. Deze honden zijn rustig en trouw en maken graag lange wandelingen.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : voor reuen en teven is 37 cm ideaal. Afwijkingen van 2,5 cm naar beneden of boven worden toegestaan.  Uiterlijk : stoer, evenwichtig lichaam; levendig, snel gangwerk. Vacht : lang, hard, recht, met overvloedige beharing van kraag, manen, op achterbenen en op staart. Kleur : driekleur, oranje of iedere tint van goud tot donker mahonie en blue merle: bij al deze kleuren zijn witte aftekeningen als bles, kraag, borstvlek, staartpunt en op de benen gewenst. Verder zwart en wit, zwart en tan. Hoofd : vlakke schedel met goed gevormde snuit; donkere, zwart omrande, amandelvormige ogen; kleine, hoog gedragen tiporen.  Staart : lang, reikt minstens tot de hak.
VACHT : lang stokhaar, m.a.w. de dekharen zijn langer dan 6 cm, waartussen een dikke ondervacht voorkomt. Kort haar komt voor op de snuit en de poten. Deze honden hebben een wat vollere kraag en broek.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de vacht verluchten. Opgepast : niet teveel ondervacht uithalen.  GROTE BEHANDELING : in de rui komt de ondervacht los te zitten, alsook de dekharen. Met het herdersharkje haalt men er alles uit wat los zit. Liever niet wassen. Echt neiging tot klittenvorming heeft deze vacht in de ruiperiode niet, behalve achter de oren en in het veel langere haar aan staart en broek, en op plaatsen waar het haar duidelijk op elkaar wordt gedrukt, zoals in de oksels. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Nagels knippen indien nodig en voetjes rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : mits de vacht goed wordt uitgeborsteld, is er geen wezenlijke haaroverlast. In de ruiperiode is er veel zorg nodig, anders ontstaan er klitten.
AARD : de vriendelijke en trouwe aard van dit ras wordt getoond in de lieve uitdrukking van de Sheltie.  Het zijn vrolijke en aanbiddelijke metgezellen met goede manieren.  De toename in populariteit is dan ook een logisch gevolg.  Het is een intelligent, zacht en aanhankelijk dier, dat waakzaam blijft.  Dit ras leent zich uitstekend voor gehoorzaamheidsoefeningen.
ACTIVITEIT : deze hond heeft geregeld beweging nodig. Eigenlijk past de Sheltie zich wel aan alle omstandigheden aan, maar u doet het intelligente en werklustige karakter geweld aan als u er ‘niets’ mee doet !  De Sheltie leert graag, vindt werken prettig en is graag buiten.  Ze doen het bijzonder goed in verschillende takken van de hondensport.
OPVOEDING : deze hond is niet moeilijk op te voeden. Het is raadzaam om hem naast een gehoorzaamheidscursus ook een behendigheidscursus te laten volgen. De Sheltie leert relatief gemakkelijk en snel. U zult merken dat u er de hond zelfs een groot plezier mee doet.
SOCIALE AANLEG : kinderen en Shelties vormen meestal geen probleem, als ze de hond in zijn waarde laten en hem niet als een stuk speelgoed behandelen. Huisdieren en (klein)vee vormen ook geen probleem, maar ten opzichte van vreemden ( mensen ) neemt deze hond een afwachtende houding aan.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009