header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Shiba Inu

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud

 
LAND VAN HERKOMST : Japan

GESCHIEDENIS
De Shiba Inu ( of Japanse Shibfa Inu, Kleine Slag Japanse Hond ) is een vrij zeldzaam en oud ras, dat afkomstig is uit Midden-Japan. De rasnaam betekent 'kleine hond' in het Japans. Deze hond ontwikkelde zich in de door het land ingesloten gebieden van Japan zo'n 3000 jaar geleden, waarschijnlijk uit honden die hun oorsprong vonden in de Zuidzee. De Shiba Inu is de kleinste van de Japanse rassen en werd ontwikkeld voor de jacht, zowel op gezicht als reuk, in de dichte begroeiing van de Japanse berggebieden.  Gedurende de periode 1868-1912 werd de jacht een populaire sport in Japan en werden Engelse Setters en Pointers naar Japan gehaald. Doordat deze rassen werden gekruist met de Shiba waren er nog maar weinig echt zuivere Shiba's te vinden. Jagers en andere liefhebbers van het ras begonnen rond 1928 met serieuze fok om het ras weer terug te brengen naar de zuivere vorm. In 1934 werd een uniforme standaard opgesteld voor het ras. In 1937 werd ook dit ras een nationaal erfgoed en werd serieus gefokt, zodat het ras verbeterde tot het prima ras zoals wij dat momenteel kennen. In 1954 kwam de eerste Shiba Inu naar de Verenigde Staten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stierf het ras bijna uit, en bleven slechts drie bloedlijnen over. Vanuit deze drie lijnen werd de huidige Shiba Inu ontwikkeld.  Deze hond is bekend om zijn intelligentie en behendigheid.  Ze passen zich graag overal aan en zeker als lieve gezelschapshonden. 

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen gemiddeld 39,5 cm, teven 36,5 cm. Afwijkingen van 1,5 cm naar boven of beneden zijn toegestaan. Gewicht : van 9 tot 14 kg. Uiterlijk : compact, evenwichtig lichaam; lichtvoetig, vlot gangwerk. Vacht : recht en hard.  Kleur : rood, wit, zwart, black and tan, gestroomd. Hoofd : brede, iets gewelfde schedel met middellange, stevige snuit; nogal kleine, donkere ogen; kleine, driehoekige, staande oren ( prikoor of staand oor ). Staart : dik, stijf gekruld over de rug gedragen.
VACHT : normaal stokhaar, m.a.w. 6 cm lange dekharen met een ondervacht. De beharing op de kop en poten vormen dus geen lastige klitvorming. De bovenvacht is hard en goed gesloten. Deze honden hebben een wat vollere broek en staart, waar eventueel klittenvorming kan voorkomen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove borstel en kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui met het herdersharkje de losse dekharen en ondervacht uitharken. Liever niet wassen, maar af en toe moet het toch. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vrijwel geen klitvorming, dus niet zoveel onderhoud nodig. In de verharingsperiode bezorgt deze hond echter veel haaroverlast, ook al doet men er veel aan. 
AARD : de Shiba Inu lijkt in vele opzichten op een kat; hij is mooi, onafhankelijk en werklustig genoeg om zich urenlang te amuseren.  Zijn opvallend uiterlijk en ideale afmetingen maken van hem de vrolijkste en slimste Japanner in het Westerse landschap.  Liefhebbers die de Akita Inu verkiezen vanwege zijn unieke kwaliteiten, vinden in de Shiba een hond die dezelfde kenmerken biedt, maar dan in een gemakkelijker pakje.  Het is een waardige, vriendelijke, trouwe en waakse hond, met een onafhankelijk karakter.
ACTIVITEIT : deze hond heeft een matige hoeveelheid beweging nodig.
OPVOEDING : de opvoeding van deze hond stelt u gelukkig voor niet al te veel problemen, als u maar rekening houdt met zijn eigenzinnig en soms wat onafhankelijk karakter. Wissel de oefeningen af met wat spelen om ervoor te zorgen dat de hond het leuk blijft vinden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009