header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Shih Tzu

 

kleine en ideale gezelschapshond - goede waakhond - behoeft speciale vachtverzorging

 
LAND VAN HERKOMST : China / Tibet

GESCHIEDENIS
De voorouders van de Shih Tzu ( of de Chrysanthemum Dog, Leeuwhondje ) waren waarschijnlijk thuis binnen de muren van de Verboden Stad in Peking ( China ). Er wordt ook aangenomen dat de Shih Tzu voortkomt uit kleine hondjes, die minstens tweeduizend jaar geleden in Tibet voorkwamen.  Volgens de geschiedenisbronnen paarde een Lhasa Apso, die door de Dalai Lama cadeau was gedaan aan de Chinese keizer, met een hof-Pekingees. De koninklijke puppy's hadden lange manen, waardoor ze de naam Shih Tzu ( leeuwhond ) kregen. Toch lijkt de Shih Tzu verbazend veel op een verkleinde Tibetaanse Terriër, nog meer dan de Lhasa Apso.  Op bevel van de keizer fokten hovelingen deze hondjes verder op schoonheid en karakter. In China werden ze al snel populair.  Pas in 1908 werden deze dieren naar Europa gesmokkeld. In 1930 kwam de fokkerij pas goed op gang, onder meer in Engeland.  Daar werden het populaire showhonden en huishonden. De Shih Tzu loopt met een opgeheven hoofd en heeft daarbij een prachtig gestel, dat zeer gepast is voor een hondje met zo'n edele afkomst.  Het ras staat bekend om het gezicht dat op een chrysant lijkt. De lange vacht moet iedere dag worden gekamd en geborsteld.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : reuen en teven hoogstens 26,7 cm, met een gewicht van 4 tot 7,5 kg.  Uiterlijk : stevig, compact lichaam; recht, soepel gangwerk. Vacht : dik, lang, recht of licht gegolfd; lange haren op hoofd samengebonden.  Kleur : alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, waaronder beige, zwart en rood, vaak met wit.   Hoofd : ronde schedel met een vlakke, vierkante, korte snuit; grote, ronde, wijd uit elkaar geplaatste, zeer donkere ogen; grote, overvloedig behaarde hangoren. Staart : zware pluim, vrolijk over de rug gedragen.
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.  VERHARING : mozaïekverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD : dit ras wordt beschreven als een dier dat bijna menselijk is in het beantwoorden van affectie.  Het is een taai gezelschapsdier dat geprezen wordt om zijn enorme veerkracht en de ( zeg maar ) nonchalante houding, die je eigenlijk meer van sommige grote honden zou verwachten.  Deze hond is intelligent, levendig en sterk maar ook onafhankelijk en heeft zo z'n eigen willetje.  Er zijn exemplaren die dit eigen willetje nogal sterk willen doordrijven.  Hij is echt dol op gezelschap en lief voor kinderen. 
ACTIVITEIT : regelmatige beweging is vereist. Let op dat er geen oogontstekingen ontstaan door de kuif die over de ogen valt. Hou er rekening mee dat de Shih Tzu gek is op gezelschap.
OPVOEDING : als u dit wat eigenzinnige ras met veel geduld en heel consequent opvoedt, kunt u de hond best één en ander bijbrengen.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009