header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Siberische Husky

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - poolhond

 

LAND VAN HERKOMST : Alaska

GESCHIEDENIS
Het overleven van de nomadenvolkeren in het poolgebied hing vaak af van de kwaliteit van hun honden. Tijdens de goudkoorts in Alaska werden allerlei sleehondenwedstrijden gehouden en was de hond van de Chukchi, een volk uit het stroomgebied van de rivier de Kolyma in Siberië, een echte winner. Iedereen wilde Siberische Husky's hebben. Zo ontstond dit Amerikaanse ras. De Siberische Husky wordt ook wel de Pool Husky genoemd. In Alaska wordt nog steeds met Husky's gewerkt, maar ook overal ter wereld waar sneeuw ligt, wordt met deze honden geraced. Als gezelschapshond zijn ze vriendelijk, maar ze hebben enorm veel bewegingsdwang. Voor deze honden is er niets leuker dan er op uit te trekken.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen 53 tot 59,5 cm, teven 51 tot 56 cm. Het gewicht bedraagt 16 tot 27 kg. Uiterlijk : middelmatig stevig, krachtig lichaam; snel, lichtvoetig, elegant gangwerk. Vacht : recht, dicht, dik en glad; middellange haren met zachte onderwol.  Kleur : alle kleuren van zwart tot zuiver wit; vaak opvallende maskers en tekeningen. Hoofd : licht gewelfde schedel met middellange, wigvormige snuit; amandelvormige ogen, bruin, blauw of tweekleurig; hoog geplaatste, driehoekige, staande oren ( prikoor of staand oor ). Staart : lang en overvloedig behaard, in de vorm van een sikkel over de rug gedragen.
VACHT : normaal stokhaar, m.a.w. 6 cm lange dekharen met een ondervacht. De beharing op de kop en poten vormen dus geen lastige klitvorming. De bovenvacht is hard en goed gesloten. Deze honden hebben een wat vollere broek en staart, waar eventueel klittenvorming kan voorkomen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove borstel en kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui met het herdersharkje de losse dekharen en ondervacht uitharken. Liever niet wassen, maar af en toe moet het toch. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vrijwel geen klitvorming, dus niet zoveel onderhoud nodig. In de verharingsperiode bezorgt deze hond echter veel haaroverlast, ook al doet men er veel aan.
AARD : de Siberische Husky is een wakkere werker met veel capaciteiten.  Hij is uitermate aangepast aan zijn eeuwenoude rol van sledehond en daarnaast een enthousiaste en vriendelijke gezelschapshond.  De volwassen hond kan een beetje gereserveerd zijn met een onmiskenbaar waardig karakter.  Het zijn lieve, hartelijke, aangename en alerte gezelschapsdieren. 
ACTIVITEIT : de Siberische Husky is zeker geen hond voor een flat. Het ras staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist dan ook veel beweging. Trainen met de slee is ideaal, al is dat in onze contreien niet zo evident. 
OPVOEDING : de meeste Husky’s passen in principe niet zo goed in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin nog wel tot de mogelijkheden behoren. De Siberische Husky is een sledehond in hart en nieren. Wanneer u de Husky iets wil leren, zult u doortastend en consequent tewerk moeten gaan. Daarnaast moet u erg veel geduld en inzicht in het poolhondenkarakter hebben. Een Husky gehoorzaamt alleen wanneer hij zelf het nut van een commando inziet. Overweegt u een Siberische Husky aan te schaffen, dan is het verstandig eerst contact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en/of de rasvereniging.
BIJZONDERHEDEN

Behalve Siberische Husky's en Alaskan Malamutes hebben nog twee poolhonden uit Amerika de status van rashond : de Canadese Eskimo Hond, één door de Canadese en de Engelse Kennel Club erkend ras, en de Groenland Hond, één door de FCI erkend ras. De Eskimo Hond is een grote stoere hond, een echte werkhond in allerlei kleuren. De schouderhoogte voor reuen is 58 tot 68 cm, voor teven 51 tot 61cm. Vanzelfsprekend heeft ook hij het uiterlijk van een poolhond. De Groenlandse Hond is al even stoer. De schouderhoogte voor reuen is minimaal 60 cm en voor teven minimaal 55 cm. Ook deze werkhond mag allerlei kleuren hebben, behalve `albino'.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009