header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Skye Terriër

 

ideale huishond - ratterriër - goede waakhond - behoeft speciale vachtverzorging

 
LAND VAN HERKOMST : Schotland

GESCHIEDENIS

Er is een exotisch verhaal over Maltezers die schipbreuk leden in de buurt van het eiland Skye bij Schotland, gekend onder de naam The Misty Isle. Deze langharige honden zouden zich hebben vermengd met kleine plaatselijke aardhonden, die werden gehouden voor de jacht op vossen, dassen en ongedierte; een variant van de Highland Terriër.  Hieruit ontstond de Skye Terriër. Dat de Skye Terriër een oud ras is, betwijfelt niemand. Hij is al meer dan 400 jaar erkend. Hij werd waarschijnlijk niet enkel op de Skye eilanden gehouden.  Deze Terriërs waren de favorieten van de aristocratie en werden niet gevonden bij 'het gewone volk'.  Beschermd door hun lange vacht ( die pas na drie jaar volgroeid is ) en moedige persoonlijkheden, vochten deze honden vroeger met grotere dieren. Al gauw werden ze zuiver gezelschapshond voor de plaatselijke bevolking, maar toch blijft het een meedogenloze vechter als hij wordt uitgedaagd.  De Skye van nu ziet er heel anders uit dan zijn voorvaderen : die van de 19de eeuw had veel minder bevedering op de oren, een kleiner hoofd en woog zo'n 6,5 kg.  Het zijn honden die tegenover onbekenden nogal gereserveerd zijn.

IDEALE RASKENMERKEN

De Skye Terriër is overvloedig maar elegant behaard en is het toonbeeld van waardigheid en fatsoen.  Onder zijn lange golvende bovenvacht en zijn zachte ondervacht gaat een een gespierde Terriër met stevige botten schuil.  Schofthoogte: reuen 25 tot 26 cm, teven iets kleiner, met een gewicht van 11,5 kg.  De afstand van de neus tot en met het puntje van de staart kan méér dan één meter bedragen. Uiterlijk: lang, laag lichaam; soepel, stuwend gangwerk. Vacht : recht, vlak, lang; korter op het hoofd; scheiding over de lengte van de rug; bevederde staart en oren.  Kleur : zwart, blauw, grijs, zilver, tan of crèmekleurig, met zwarte aftekeningen op de oren, snuit en punt van de staart. Hoofd : lange, stevige schedel met puntig toelopende snuit; middelgrote, donkerbruine ogen; prikoor of staand oor, uitzonderlijk ook hangend oor. Staart : lang, iets gebogen ( bananenstaart ).
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht ( klassiek ); m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken. VERHARING : mozaïekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af. GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen en  voetjes rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : deze vacht vraagt héél wat kam- en borstelwerk, maar laat geen los haar achter in huis.
AARD : de Skye heeft doorzettingsvermogen en is voor niemand bang.  Hij is oorspronkelijk een éénmanshond en is dus zeer trouw aan zijn baas.  Voor bekenden is hij vriendelijk en hartelijk, maar tegenover vreemden afstandelijk.  Als huishond is dit een goede keuze. 
ACTIVITEIT : hij is onvermoeibaar, dus stevige wandelingen zijn een vereiste.
OPVOEDING : de opvoeding moet met enig respect gebeuren, wat betekent dat u altijd eerlijk en consequent moet zijn, maar de hond daarnaast ook de vrijheid voor eigen initiatief moet geven.
BIJZONDERHEDEN
Skye Terriërs kunnen erg oud worden. Veertien of vijftien jaar is geen uitzondering. Er is ook een variëteit met hangende oren, maar deze is zeer zeldzaam.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009