header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Slowaakse Tchouvath

 

ideale gezelschapshond - geschikt voor reddingswerk - kuddedrijver - bestand tegen alle weerstypen -
een goede afschrikker

 LAND VAN HERKOMST : Slowakije

GESCHIEDENIS
De Slowaakse Tchouvath ( of Slovenski Tchouvatch, Liptok, Slovak Cuvac, Tatra Tchouvath ) behoort tot de familie van de Herdershonden en komt uit het bergachtige gebied van Joegoslavië.  Hij stamt af van het grote witte prototype van de bewakers, die jaren geleden door Oost-Europa trokken.  Het ras ontwikkelde zich, al dan niet opzettelijk, als een ras dat zeer hoge snelheden kon bereiken.  Deze hond is een zeer geschikte bewaker door zijn ongelofelijke moed en enorme toewijding aan zijn werk.  De Slowaakse Tchouvatch is waarschijnlijk verwant aan de Hongaarse Kuvasz en lijkt erg op de Poolse Owcharek Podhalanski ( Tatra Hond ). Het ras is ontstaan doordat nazaten van poolwolven in de Europese berggebieden werden ontdekt door de boeren uit deze bergstreken, die het nut van deze dieren inzagen en verder domesticeerden. Op deze manier zijn diverse berghonden ontstaan, ieder ras in zijn eigen gebied. De Tchouvatch bewees zijn nut bij het hoeden van de kudden en bij het verjagen van ongewenste indringers op het erf. Het is een typische gebruikshond die men nog niet veel ziet in onze contreien.  Heden ten dage is hij vee- en schapenhoeder, waakhond en gezelschapshond.  Door zijn stevigheid en grootte is het een indrukwekkende hond, die zeer geschikt is om de kudde tegen wolven en beren te beschermen.

IDEALE RASKENMERKEN
De Tchouvatch is een krachtig gebouwde en forse hond met een stevig geraamte.  Het lichaam is matig rechthoekig met een brede borst. Goed gewelfde ribben. De rug is recht, met matig gewelfde lendenen. De benen zijn tamelijk lang met sterk bone. De hals is recht aangezet en even lang als het hoofd.  Slechts één kleur : wit.  Hoofd en schedel : de schedel is breed tussen de oren en zwaar, met matige stop. De neusrug is even lang als de schedel. De snuit is breed en versmalt iets naar het einde toe. Strakke lippen met gesloten mondhoeken. De ogen zijn donkerbruin en ovaal van vorm. De oren zijn hoog aangezet, matig rond en tegen het hoofd gedragen. De rand van het oor hangt in rust tegen de mondhoeken aan.  De staart is laag aangezet, goed bevederd en reikt tot de sprong.  In actie wordt die als een boog over de lendenen geslagen.  Voeten : krachtig, gewelfd en goed behaard.  Vacht : dicht met wollige ondervacht en een bovenvacht van ongeveer 5-15 cm lange dekharen.  De reu heeft opvallende manen. Op het hoofd en de voorkant van de benen is de beharing korter.  Een regelmatige borstelbeurt is een vereiste.  De schofthoogte : voor reuen 62 tot 70 cm en voor teven 59 tot 67 cm.  Het gewicht : voor reuen 35 tot 45 kg en voor teven 30 tot 40 kg.
AARD : hij is één van de meest vlijtige witte kuddebewakers.  De Slowaakse Tchouvatch of Cuvac is een zeer alerte hond, die zowel overdag als 's nachts zijn werk kan doen.  Hij heeft een gespleten aard : hij is tegelijk dapper en woest, en lief en vriendelijk.  Deze hond waarschuwt voor gevaar, schrikt dieven af en redt ook levens.  Hij heeft sterke driften; sommigen vinden hem eigenzinnig en onafhankelijk.  Anderen vinden hem uitermate geschikt voor het gezinsleven.  Hij is zeer aanhankelijk en een trouwe bewaker die zijn werk 24 uur per dag doet. 
ACTIVITEIT : dit is een typische werkhond en hij heeft dus flink wat beweging en bezigheid nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009