header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Smalandsstövare

 

klein wild jager - heeft veel beweging nodig - speurhond - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : Zweden

GESCHIEDENIS
De Smalandsstövare behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden en hij heeft, net zoals zoveel andere honden, zijn naam te danken aan het gebied waar hij uit stamt, namelijk 'Smalands'.  Deze Smalands versie van het Stövare-type bestaat waarschijnlijk al sinds de Middeleeuwen.  Het ras werd met succes gebruikt bij de jacht in de bossen van Zweden.  Het ras werd serieus genomen en fokkers deden er alles aan om de hond te beschermen en te verbeteren.  Tegenwoordig worden zij in Centraal Zweden nog steeds gebruikt voor de jacht op vossen, hazen en ander boswild.  Deze krachtige, maar ook koppige hond heeft een uitstekende neus en kan bij in alle weersomstandigheden jagen. De Smalandsstövare is de kortste en stevigste van de Zweedse Hounds. 

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is smal en welgevormd. Rechte neusbrug. Goed ontwikkelde snuit. Grote neusgaten. De ogen zijn donker en de oren hoog aangezet, vrij plat en tegen het hoofd hangend. Het lichaam is compact. Middellange, krachtige hals. Diepe borstkas. Krachtige lendenen. Gespierde opgetrokken buiklijn. Rechte, korte rug. Lange, brede iets hellende croupe. Ledematen : gespierde benen met stevige botten. Grote voeten met goed gewelfde tenen. De staart is lang en hangt tot het spronggewricht. Hoog gedragen. De vacht is kort, dik, glad en glanzend.  De vacht dient regelmatig geborsteld. Kleur : black and tan aftekeningen boven de ogen, rond de lippen en op de borst en onderbenen. De schofthoogte voor reuen bedraagt 45 tot 54 cm en voor teven 42 tot 50 cm. Het gewicht gaat van 15 tot 20 kg.
AARD :
de hond is, in vergelijking met anders Hounds, relatief klein. Door zijn afmetingen zou men denken dat het dier uitermate geschikt is voor een leven binnenshuis of op een appartement. Maar de Smalandsstövare is en blijft een jager, die voldoende beweging nodig heeft en uiting moet kunnen geven aan zijn jachtinstincten. Hij is wel een aangename gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft voldoende ruimte en veel beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009