header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Soft Coated Wheaten Terriėr

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van rundvee - ratterriėr - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Ierland

GESCHIEDENIS
De Soft Coated Wheaten Terriėr bestaat in het land van oorsprong ( Ierland ) al langer dan tweehonderd jaar. Het is niet helemaal duidelijk hoe het ras precies tot stand is gekomen, maar men gaat ervan uit dat het de oudste is van de inheemse Ierse Terriėrs. Misschien stamt hij af van de oude Black and Tan Terriėr, de Ierse Terriėr en de Kerry Blue Terriėr. Volgens een legende zouden de voorvaderen van de Wheaten echter honden zijn, die bij het zinken van de Spaanse Armada ( vloot ) voor de kust van Ierland,  zich al zwemmend konden redden en op die manier in Ierland verzeild raakten. Deze intelligente honden waren in Ierland de honden van de arme boeren en dus manusjes-van-alles op de Ierse boerderijen. Men selecteerde op kracht en gezondheid, want de Wheaten moest het vaak harde en ruige werk aankunnen.  Ze maakten korte metten met ongedierte zoals ratten, maar jaagden ook op dassen. Ook konden ze veedrijven en de boerderij bewaken. Hun lange vacht beschermt hen tegen slecht weer. De rasnaam verwijst naar de kleur van de vacht, die lijkt op rijpe tarwe. Qua vacht zijn ze eigenlijk een eigenaardigheid in de familie van de Terriėrs. Pas in 1937 werd het ras officieel erkend en kreeg het de naam Soft Coated Wheaten Terriėr. In 1994 is aan deze naam "Irish" toegevoegd.  De ( Irish ) Soft Coated Wheatens zijn spontaan, vrolijk en energiek. Ze hebben vrij veel beweging nodig.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : reuen 46 tot 49 cm, teven iets kleiner. Het gewicht bedraagt 14,5 tot 20 kg. Uiterlijk : evenwichtig, vierkant lichaam; elegant, moeiteloos gangwerk. Vacht : zacht, zijdeachtig, glanzend, gegolfd en middellang, met een enorme hoeveelheid losse krullen. Geen ondervacht en niet verharend. Kleur : de kleur van rijpe tarwe; minimale blauwgrijze nuance op oren en snuit toegestaan; donkere aftekeningen in puppyvacht moeten na 24 maanden verdwenen zijn. De lichte tarwekleur is het meest geliefd.  Hoofd : vlakke, vierkante schedel met krachtige snuit; donkerbruine, amandelvormige ogen; v-vormige, gevouwen oren ( couperen is niet langer toegestaan ). Staart : meestal ingekort, hoog gedragen.
AARD : hoewel hij over het algemeen vrolijk en vredelievend is, kan hij ook ondernemend en 'recht door zee' optreden.  Deze hond is een goede keuze als huisdier; hij is trouw en lief, zeker ook voor de kinderen. Hij is begaan met alles wat er in en rond het gezin gebeurt.  Het is een intelligente, geharde en uitstekende waakhond.
ACTIVITEIT : deze atletische en energieke hond vraagt natuurlijk een serieuze portie lichaamsbeweging.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009