header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Teckel ( Dashond )

 

klein wild jager - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - veel beweging nodig - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Duitsland
Varianten : Standaard Teckel - Dwergteckel - Kaninchenteckel / Langharig, Kortharig en Ruwharig

GESCHIEDENIS
Andere benamingen van de hond : Dashond of Dachshund. Kortbenige honden zijn al zeer lang afgebeeld, zoals uit oude Egyptische, Griekse en Chinese kunst blijkt. Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund, of de Duitse Brak.  Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de directe voorouders van de Teckel aan het werk bij de jacht op de das. Ze zullen sindsdien nog wat van type zijn veranderd, maar aan het feit dat Teckels al eeuwen bestaat, twijfelt niemand. Misschien kwamen ze zelfs al in Romeinse tijd voor. De Teckel heet officieel Dashond. Dat verwijst naar zijn vroegere werk, het aanpakken van de das. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. Hij zocht de das ook op onder de grond, vandaar zijn korte benen. Dashonden zijn trouwens, als alle Duitse jachthonden, zeer veelzijdig. De Teckel heeft niet alleen een lange geschiedenis als werkhond. In de kynologie was hij al in de 19de eeuw populair. Er ontstonden allerlei clubs die waren gericht op de jacht, op werkproeven ( waarbij bijvoorbeeld sporen worden uitgewerkt ) en op  tentoonstellingen. In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige variėteit. In 1880 werd in Engeland de eerste rasstandaard opgesteld.
Tegenwoordig kent men DRIE BEHARINGSVARIANTEN : de Kortharig, Langharige en Ruwharige.

Kortharig Langharig Ruwharig

De Draadhaar ( of ruwharige ) ontstond uit kruisingen met de Dandie Dinmont Terriėr en andere Terriėrs.  De Langharige door kruisingen van de Kortharige met de Cocker Spaniel en de Stoberhund ( een oude Duitse jachthond ). De Teckel verspreidde zich al snel en werd wereldwijd bovendien een gewaardeerde gezelschapshond. Beharing :

  • langhaar: lang, zacht, zijdeachtig en glanzend, kort op hoofd en voorkant van de benen.
  • korthaar: dicht, glad, kort en glanzend.
  • ruwharig: dicht, draadachtig, hard en glad aanliggend met wollige ondervacht. Duidelijke baard en wenkbrauwen gewenst. Oren kort behaard.

  de Standaard Teckel, de Dwergteckel en de Kaninchenteckel.
    Borstomvang :

  • standaard teckel : meer dan 35 cm. Gewicht: 4 - 9 kg.
  • dwergteckel : 30 - 35 cm. Gewicht: maximaal 4 kg.
  • kaninchen teckel : maximaal 30 cm.

De zware Teckels van de 19de eeuw bestaan niet meer. Nu geldt vooral de borstomvang. Een Kaninchenteckel moet inderdaad door een pijp van een konijnenhol kunnen. De Standaard ( gewone ) Teckel weegt bij voorkeur minder dan 9 kg; de Dwergteckel heeft op een leeftijd van een jaar een kleinere borstomvang dan 35 cm en de Kaninchenteckel heeft een borstomvang die kleiner is dan 30 cm. 

IDEALE RASKENMERKEN
Uiterlijk: Lang, laag gebouwd, krachtig lichaam; vrij, gelijkmatig gangwerk. Kleur : elke kleur behalve wit. Veelal zwart met bruin, donkerbruin met lichtere tinten, donkerrood, lichtrood, gevlekt, getijgerd of gestroomd. Hoofd: lang, versmalt gelijkmatig tot de neuspunt; amandelvormige, donkere ogen; ronde hangoren. Staart: lang, uitlopend in een punt.
AARD : van oorsprong werd hij gefokt voor het jagen onder de grond, op vossen en dassen. Aangezien deze dieren groter zijn dan de Teckel zelf, moet ( om bij een eventuele confrontatie te kunnen overleven ) de Teckel over een moedig en zelfstandig karakter beschikken. Immers de jager kan hem onder de grond niet te hulp schieten.  Heden ten dage hebben de Teckels deze karaktereigenschappen nog steeds behouden. Men mag van deze honden dus geen slaafse gehoorzaamheid verwachten. Toch is de Teckel ook gehoorzaam te krijgen, alleen duurt dit wat langer en dient men steeds zeer consequent te blijven. De Teckel is een vrolijke hond en is vaak tot op hoge leeftijd speels.  Het is een waakse hond en zal graag willen blaffen.  Wanneer de manipulerende aard van het ras niet in toom wordt gehouden, dan zou de brutale, actieve pup wel eens kunnen veranderen in een verwende, dikke huismus. Teckels passen zich gemakkelijk aan, bruisen van energie en zijn zeer aanhankelijk. Van welk formaat ook, Teckels zijn zeer geschikte huishonden.
ACTIVITEIT :
de Teckel heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Aanbevolen worden korte wandelingen, maar meermalen per dag waarbij de Teckel de gelegenheid moet krijgen los te ravotten.
BIJZONDERHEDEN
Een waarschuwing is bij dit ras zeker op zijn plaats !  Denk aan zijn lange rug, die soms zwak kan zijn. Hou het gewicht van het dier in de gaten en laat hem niet te zwaar worden. Laat het dier niet teveel springen of trappen lopen om te voorkomen dat het last krijgt van zijn rugwervels. Tegenwoordig houden fokkers echter in de gaten dat er geen Teckels met al te lange ruggen worden gefokt.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009