header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Västgötaspets

 

kuddebewaker van rundvee - eenvoudig vachtonderhoud - ratterriër - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Zweden

GESCHIEDENIS
De Västgötaspets ( of Zweedse Vallhund ) behoort tot de rassengroep van de Arctische Waak- en Herdershonden.  Hij werd pas in 1943 door de FCI erkend als Zweeds ras. Het is evenwel reeds een zeer oud ras. Net als de Welsh Corgi, waar dit ras ook veel op lijkt, wordt het ras gebruikt als veedrijver en bewaker. Het ontstaan van dit ras is onduidelijk. Of nu de Vikingen Corgi's mee naar Zweden namen, of het ras ontstaan is uit Zweedse honden die naar Engeland werden meegenomen, is niet precies bekend. In het laatste geval zou de Corgi de voorvader van de Västgötaspets zijn.  Zeker is dat het ras nog steeds in Västergötland wordt gebruikt voor het hoeden van runderen. De Vallhund, wat vertaald kan worden als 'woudhond', beschikt over veel talenten : veedrijver, waakhond, rattenvanger en veelzijdige boerenhulp.  Het ras is door de jaren heen slechts weinig veranderd. Hij wordt steeds meer opgemerkt op Europese tentoonstellingen.

IDEALE RASKENMERKEN
Deze hond is een laagbenige, langgestrekte, kleine en sterke hond. De houding en uitdrukking drukt waakzaamheid en levendigheid uit. Het lichaam is langer dan de schofthoogte, in de verhouding 3:2. Goed gewelfde ribben. Diepe en brede borst en uitstekend borstbeen. Niet te korte benen. Tamelijk lange hals.  Kleur : grijs met donkere punten, roodgeel, grijsbruin, bruingeel, gestroomd of blauw en grijs gevlekt. Witte aftekeningen in beperkte mate toegestaan.  Hoofd en schedel : het hoofd is tamelijk lang en heeft een vlakke schedel en duidelijke stop. De voorsnuit is nauwelijks korter dan de schedel. Ogen middelmatig groot, ovaal en zeer donkerbruin. De oren zijn middelgroot, spits en rechtopstaand. Schaargebit. Staart : ongecoupeerd, ten hoogste 10 cm lang. De staart wordt horizontaal gedragen, iets omlaag gericht. De voeten zijn ovaal.  Vacht : niet te kort, hard en glad aanliggend. Het onderhaar is zeer dicht en zacht.  Schofthoogte : reuen 33 en teven 31 cm, met een gewicht van 9 tot 14 kg.
AARD :
de Västgötaspets is intelligent en aanhankelijk; het is een sympathieke metgezel met een evenwichtige aard.  Hij is vrolijk, houdt van aandacht, energiek, zeer onafhankelijk en altijd waakzaam.  Het is een levendige, actieve hond die lief is voor kinderen en trouw aan zijn baas en het gezin.
ACTIVITEIT :
deze sportieve Zweedse Vallhund blijft in optimale conditie met veel beweging en is dus niet geschikt voor een leven binnenshuis.  Hij moet dagelijks zijn overtollige energie kwijt kunnen.
OPVOEDING : deze hond heeft een consequente opvoeding nodig.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009