header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Weimaraner

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - staande hond - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Duitsland
Varianten : Langharig en Kortharig

GESCHIEDENIS
Toen het Duitse hof van Weimar rond het einde van de 18de eeuw op wolven- of berenjacht ging, trouwens een gevaarlijke onderneming, dan werd op een speciale hond vertrouwd. Hun keus was een vroege voorouder van de Weimaraner ( of Weimaraner Vorstehhund; Weimarse Staande Hond is de officiŽle benaming ) : een moedige en intelligente combinatie van Jachthonden, Pointers en Bloedhonden. Ook zou de Weimar Pointer, zoals hij oorspronkelijk heette, nog invloed hebben ondergaan van de oude Chien Blanc du Roy en van Zuid-Europese Staande Honden. De zilvergrijze kleur is uniek in de hondenwereld.  Deze opvallend gekleurde honden bestaan in een kortharige en een langharige variŽteit. De Langharige Weimaraner is niet erkend in Amerika, maar wel in Europa.  Als ze veel beweging krijgen, zijn Weimaraners ook erg prettige gezelschapshonden.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte : reuen 59 tot 70 cm, teven 57 tot 65 cm, met een gewicht van 32 tot 38 kg.   Uiterlijk : gespierd, evenwichtig lichaam; elegant, snel gangwerk. Vacht : kort, glad, glanzend of lang, glad, zijdeachtig, met lichte bevedering.  Kleur : effen zilver-, ree-, of muisgrijs; kleine witte aftekeningen op borst en tenen toegestaan. Hoofd : vrij brede schedel met een lange snuit; wijd geplaatste, barnsteenkleurige ogen; hoog aangezette, nogal lange, brede hangoren. Staart : korthaar: ingekort tot op 4 tot 4,5 cm; langhaar: twee tot drie wervels ingekort.

VACHT : Langharige Weimaraner - zie foto rechts : kort golvend haar met een dikke ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn licht golvend. Er komen veel wolharen voor. Het haar kan recht vallen, maar ook een duidelijke golf vertonen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen en verluchten met een grove kam. Opgepast : ondervacht laten zitten !  GROTE BEHANDELING : in de ruiperiode de losgekomen ondervacht en de losse dekharen met een herdersharkje verwijderen. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. Indien nodig nagels knippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : het borstel- en kamonderhoud valt mee.  De hond kan niet getrimd worden en dat betekent vrij veel haaroverlast in de ruitijd.

Kortharige Weimaraner - zie foto rechts : kort stokhaar; m.a.w. 3 ŗ 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : het is een liefhebbende familiehond met een grenzeloze toewijding aan de leden van het gezin.  De Weimaraner is ook een bekwaam jager van klein wild en een bedreven speurhond voor groter wild.  Hij past zich vlot aan en is zeer goed te trainen.  Hij heeft een goed en gelijkmatig temperament, is moedig en zeer gehoorzaam.  Deze hond voelt zich pas goed wanneer hij een taak heeft.
ACTIVITEIT : dit ras vereist zeer veel lichaamsbeweging om in optimale conditie te blijven. Het liefst geeft men de Weimarse Staande Hond een opdracht, want hij heeft een tomeloze energie en wil die graag kwijt.
OPVOEDING : Weimaraners zijn snelle leerlingen die graag iets voor hun baas doen en ze zijn intelligent genoeg om te begrijpen wat er van hen verlangd wordt. De toekomstige eigenaar moet wel stevig in zijn schoenen staan, want Weimaraners kunnen soms wat dominant zijn.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009