header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Whippet

 

klein wild jager - zichthond - ideale huishond - eenvoudig vachtonderhoud - wedstrijd hond

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De Whippet is slank en elegant gebouwd, maar heeft veel karakter. Het is een uitmuntende windhond met veel snelheid. Over zijn ontstaan zijn er verschillende meningen.  Ofwel is hij ontstaan uit kruisingen van Greyhounds en Terriėrs, ofwel is hij een afstammeling van de Faraohond die naar Engeland meekwam tijdens de Romeinse invasie.  Een verwantschap met de Greyhound lijkt echter het meest waarschijnlijk.  Oorspronkelijk was hij waarschijnlijk een stropershond, want hij is een goede jager op konijnen. Later werd hij de bekende ren- en showhond. Hij bereikt snelheden van 56 km. per uur.  In 1897 werd het ras op de Crufts tentoongesteld en in 1904 werd het ras door de British Kennel Club erkend. De Whippet werd ontwikkeld door de mijnwerkers in het Noorden van Engeland in het begin van de 19de eeuw, die gegrepen waren door de hondenrennen, maar voor wie de Greyhounds te groot waren ( en dus te duur ). Zo is het kleinere ras ontstaan waarvan de snelheid ongelooflijk is.  Onder invloed van het Italiaans Windhondje is hij, met behoud van zijn oorspronkelijke aard en bewegingsdrang, eleganter geworden. Whippets zijn ook prettige gezelschapshonden, ze zijn zelfs waaks. Ze zijn vriendelijk en meegaand. Als ze de nodige beweging krijgen, passen ze zich zelfs aan het leven in de stad aan. Ondanks hun elegante uiterlijk zijn Whippets in feite keiharde honden. Niet zo lang geleden kwam er een Langharige Whippet-versie, die onder de liefhebbers voor grote discussies heeft gezorgd.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen 47 tot 51 cm, teven 44 tot 47 cm, met een gewicht van 13 kg.  Uiterlijk : slank, elegant lichaam; vrij, stuwend, licht gangwerk. Vacht : kort, vlakaanliggend en stevig.  Kleur : wit met gestroomde of gele platen of vlekken, zwart, zwart met wit, blauw, geheel gestroomd en beige met een donker masker zijn de meest voorkomende kleuren.  Hoofd : lange, droge, tamelijk vlakke schedel, krachtige, puntige snuit; grote, donkere ogen; kleine zachte, gevouwen oren, z.g. rozenoren. Staart : lang, loopt uit in een punt, laag aangezet, licht gebogen.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) fijne structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen en een fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : hoewel hij gracieus en liefhebbend is en wil behagen, kan de Whippet nerveus zijn.   Het is een vriendelijke hond, lief voor kinderen maar met een sterk jachtinstinct.
ACTIVITEIT : vanwege zijn race-achtergrond heeft deze hond veel beweging nodig. Vergeet niet dat het een geharde jager is en dat hij plots achter bewegende dingen of dieren kan gaan aanrennen.
OPVOEDING : hou de opvoeding van de Whippet afwisselend. De beste resultaten boekt u wanneer u de training afwisselt met spelen en rennen, maar onthoud dat dit hondje nooit een onvoorwaardelijk gehoorzame hond zal worden.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009