header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Zuidrussische Ovcharka

 

ideale gezelschapshond - kuddedrijver - bestand tegen alle weerstypen - agressief karakter

 
LAND VAN HERKOMST : Rusland

GESCHIEDENIS
De Zuidrussische Ov(t)charka ( of South Russian Ovtcharka ) heeft als oorspronkelijke benaming de Jouznorusskaia Ovtcharka, en behoort tot de familie van de Herdershonden.  Deze hond is groot, zeer sterk, snel en voor niets of niemand bang.  Hij werd zo ontwikkeld, omdat hij het tegen de enorm krachtige wolven van de Oekraïne moest opnemen.  De Ovcharka heeft een lange, dikke vacht die doet denken aan de zeer zware en vervilte vacht van zijn voorvaderen.  Het ras werd nauwkeurig op afmetingen, kracht en moed gefokt en heden ten dage is hij nog steeds een zeer intimiderend dier.    De Zuidrussische Owcharka is één van de drie Russische Herdershonden en de kleinste van de bestaande variëteiten. Het Russische woord "Owcharka" betekent Herdershond. Waarschijnlijk stammen de dieren af van de honden die in de 18de eeuw vanuit Spanje naar Rusland werden gebracht tijdens het vervoer van enorme kudden schapen. Het is niet helemaal zeker wat voor honden destijds gebruikt werden als Herdershond tijdens dit transport. Waarschijnlijk werden de gebruikte Herdershonden destijds na aankomst in Rusland gekruist met honden die ter plaatse voorkwamen zoals de Kaukasische Herdershond en de Hongaarse Komondor. De ontstane Owcharka kwam vooral voor in Askania Nova en werd gebruikt als hoeder, en vooral bewaker van de schaapskudden. In 1870 bereikte het aantal Owcharka's het hoogtepunt. Nadien nam het aantal drastisch af. In Rusland is men hard bezig om het ras weer op te bouwen. 

IDEALE RASKENMERKEN
De Owcharka heeft een lichaam dat acht tot tien procent langer is dan de schofthoogte, waarbij de lengte van het lichaam gemeten wordt van de schouders tot het uiterste punt van de staartinplant.  De hond moet mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen, naar gelang het geslacht van de hond.  De borst is middelmatig breed doch vrij diep. De ribben zijn goed gewelfd. Buik is licht opgetrokken. De rug is recht en breed. De benen zijn zwaar van bone. De voorbenen zijn recht en relatief lang.  De achterhand is krachtig en goed gehoekt. De dijbenen zijn goed bespierd. De hals is sterk, matig lang en zonder keelhuid.  Kleur: wit is het meest gebruikelijk; wit met grijze vlekken, asgrauw, grijs met witte vlekken en platen, wit met grijs onderhaar, waardoor een blauwachtige indruk wordt gegeven.  Hoofd en schedel : het hoofd oogt massief en tamelijk rond, bedekt met lang haar, dat zachter is dan op de rest van het lichaam. Schedel is lang, middelmatig breed op het voorhoofd met goed ontwikkelde achterhoofdsknobbel en goed ontwikkelde wangen. De stop is matig aangegeven. Zwarte en grote neus. De snuit is niet te lang en spits toelopend, met krachtige kaken. Tamelijk grote ogen, donkerbruin en met een intelligente uitdrukking, dikwijls verborgen onder de beharing. Kleine ronde oren, driehoekig van vorm en vlak langs het hoofd afhangend, niet te lang en met lang en dicht haar bedekt. Alleen een schaargebit is toegestaan. De tanden zijn wit, groot en staan recht in de kaak.  Staart : neerwaarts hangend in rust, reikend tot het spronggewricht. Het einde van de staart is opgebogen.  Voeten : sterk, ovaal van vorm, groot met goed gebogen tenen en goed bedekt met haar. Vacht : die is 10 tot 15 cm lang, licht gegolfd, wollig maar niet zacht, zoals geitenhaar, overal even lang. Goede wollige ondervacht. Schofthoogte : reuen minimaal 65 cm en teven minimaal 62 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer 25 kg.
AARD :
hou rekening met het karakter van dit ras. Deze honden werkten zeer zelfstandig en dit komt terug in hun gedrag. De dieren hebben een echte baas nodig, omdat de honden anders zelf het heft in handen zullen nemen. Dit ras heeft behoefte aan een goede opvoeding en socialisatie. De Ovcharka heeft een zeer bezitterige aard.  Het is een zeer dominante hond, die zijn wil zowel aan andere honden als aan mensen opdringt.  Hij heeft een geringe 'will to please', is intelligent en leergierig, maar wantrouwend tegenover vreemden.
ACTIVITEIT : hij heeft veel land nodig, zoveel hij maar kan ruiken, een grote familie en bij voorkeur andere dieren die hij kan beschermen.  Deze hond is pas in zijn element wanneer hij voldoende ruimte en een taak heeft.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009