header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Zwitserse Laufhunden

 

groot wild jager - heeft veel beweging nodig - speurhond - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Zwitserland
Varianten : Zwitserse Laufhund - Luzerner Laufhund - Berner Laufhund - Jura Laufhund - Zwitserse Niederlaufhund - Luzerner Niederlaufhund - Berner Niederlaufhund - Jura Niederlaufhund

GESCHIEDENIS
De Schweizer Laufhund  ( of Zwitserse Lopende Hond ) is één van de vier Zwitserse Brakken.  De Zwitserse Laufhunden hebben dezelfde rasstandaard.  Naast de Schweizer heb je de Luzerner Laufhund en de Berner Laufhund. De vierde variant, de Jura Laufhund of Bruno de Jura is de zwaarste van de Zwitserse Brakken.  De Jura wordt uitvoerig besproken op een aparte pagina.  De Schweizer Laufhund is een goede jager op hazen en blinkt uit door zijn speurzin.  In elk gebied is dit ras te gebruiken. Waarschijnlijk komen deze honden al voor sinds eind 1400.  Op schilderijen uit 1700 ziet men afbeeldingen van jachtpartijen te paard waar met dergelijke dieren in meutes werd gejaagd.  De Zwitserse Laufhunden zijn niet erg geschikt als gezinshond door hun jachtpassie en levendige aard. Deze honden bestaan qua vacht in twee variaties : de Langhaar en de Ruwhaar.  Het verschil tussen de vier varianten ligt hem in de kleur.  De Zwitserse Laufhund is wit, met rode platen of een rode mantel ( zie foto bovenaan ).  De Berner Laufhund is wit met zwarte platen en tanpatroon ( zie foto linksonder ).  De Luzerner Laufhund is een blauwschimmel met zwarte platen en tanpatroon ( zie foto rechtsonder ) en de Jura Laufhund is zwart met tanpatroon. 
 

Deze vier slagen komen ook in een 'kleinere variant' voor : de Schweizer Niederlaufhunde
Het betreft de Berner Niederlaufhund, de Luzerner Niederlaufhund, de Jura Niederlaufhund en de Zwitserse Niederlaufhund.  De raspunten van deze vier 'laagbenige' rassen zijn identiek aan deze van hun grote broers, uitgezonderd de schofthoogte. Die bedraagt 30 tot 38 cm.


De Zwitserse Laufhund is een middelgrote, grof gebouwde en sterke hond met een levendige en vriendelijke aard.  Het lichaam is lang.  De borst niet te breed, maar wel diep.  Hij heeft een rechte en sterke rug; rechte voorbenen met sterk bone.  De achterbenen zijn licht gehoekt bij het spronggewricht en goed gespierd.  Een tamelijk lange hals zonder keelhuid.  Hoofd en schedel : de schedel is breed en bijna vlak met een duidelijke stop. Brede en lange neuspartij. De ogen zijn donkerbruin en helder met een vriendelijke uitdrukking. De oren zijn dun, glad en scheef neerhangend. De oren zijn laag aangezet en zo lang, dat de neuspunt geraakt wordt. Schaargebit.  Staart : middellang, grof en uitlopend in een punt. Hoog aangezet en opwaarts gedragen wanneer de hond in beweging is.  Voeten : rond, met stevige voetzolen.  Beharing :
langharig : glad aanliggend, zeer dicht en kort. Ruwharig : kort ruw dekhaar en dicht, zacht onderhaar. Schofthoogte: reuen en teven : niet onder 42 cm; de ideale schofthoogte ligt tussen de 45 en 50 cm.
AARD en ACTIVITEIT : de Laufhund is ingetogen en kalm wanneer hij niet jaagt, maar wordt niet aanbevolen als huisdier.  Wanneer zij gezond en gelukkig willen blijven, moeten deze onvermoeibare Laufhunds naar hartelust kunnen jagen.  Zelfs buiten het jachtseizoen moet 'beweging' bovenaan hun dagelijkse planning staan.  Eigenaars vinden deze hond ijverig en sympathiek.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009