header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Schipperke

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - ratterriŽr - bestand tegen alle weerstypen

 
LAND VAN HERKOMST : BelgiŽ (Vlaanderen)

GESCHIEDENIS
Dit kordate Belgische hondje moet als ras al oud zijn. Hoe oud precies, is niet bekend, maar na al die jaren wordt er nog steeds 'zuiver' met hem gefokt. Rond het jaar 1700 was het voornamelijk in het bezit van Brusselse schoenmakers. Het was duidelijk een hondje van de arbeiders- en middenklasse. Men gelooft dat hij deelnam aan de eerste hondenshow in de wereld, die in het jaar 1690 in Brussel doorging. Ook troffen we deze hondjes vaak aan op binnenschepen, maar daar komt hun naam niet van. Oorspronkelijk was de benaming 'Scheperke', wat betekent 'herdershondje'. Schipperkes hadden groot talent als gezelschapshondje, maar ze werkten ook voor de kost, want het waren goede rattenvangers. In de 19de eeuw waren ze zelfs favoriet bij wedstrijden in het rattenvangen. Deze hond kan ook effectief konijnen en mollen vangen. Koningin Marie HenriŽtte adopteerde het Schipperke als zuiver gezelschapshondje. De Belgische hondenliefhebbers zijn altijd trots geweest op dit fiere viervoetertje.


IDEALE RASKENMERKEN

Maat : reuen - ongeveer 25 tot 30 cm, met een gewicht tot 10 kg. In BelgiŽ en Frankrijk worden de Schipperkes in twee gewichtsklassen ingedeeld, namelijk in de groep van 5 tot 8 kg en in de groep van 3 tot 5 kg. In andere landen wordt een gewicht tussen de 5 en 8 kg. aangehouden. Uiterlijk : compact, vierkant lichaam; behendig, soepel gangwerk. Vacht : recht, hard; korter op het gezicht en de voorkant van de benen; middellang op het lichaam en met een flinke kraag rond de hals. Kleur : effen zwart. In sommige landen zijn ook andere kleuren, zoals bijvoorbeeld blond, toegestaan. Hoofd : tamelijk brede schedel met een scherpe, niet te lange snuit; ovale, donkerbruine ogen; kleine, driehoekige, hoog geplaatste staande oren ( prikoor of staand oor ). Staart : zeer kort ingekort.
VACHT : normaal stokhaar, m.a.w. 6 cm lange dekharen met een ondervacht. De beharing op de kop is kort en vormt dus geen lastige klittenvorming. De bovenvacht is hard en goed gesloten. Deze honden hebben een wat vollere broek en staart, waar eventueel klittenvorming kan voorkomen. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove borstel en kam. GROTE BEHANDELING : in de rui met het herdersharkje de losse dekharen en ondervacht uitharken. Liever niet wassen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. I ndien nodig nagels knippen. Het teveel aan haar aan de voetzolen wegknippen.
AARD : het Schipperke is een actieve, levendige hond die geniet van avonturen buitenshuis. De geharde aard van het ras en zijn gemakkelijke afmetingen maken van hem een ideale keuze als huisvriend. Hij is aanhankelijk en trouw, maar ook waaks en blafferig. Hij is gek op liefde en aandacht en lief voor kinderen, maar onvriendelijk voor vreemden.
ACTIVITEIT : het Schipperke is ťťn brok puur dynamiet. Om zich gelukkig te voelen, heeft hij nood aan veel spelen en rennen. Naast de normale, dagelijkse wandelingen, kunt u hem in de tuin of in een park onaangelijnd laten rennen.
OPVOEDING : Schipperkes zijn waakzaam en blaffen wanneer ze onraad ruiken. Wanneer u in een drukbevolkte woonwijk woont, is het raadzaam uw hondje te leren, dat het na een paar keer blaffen stil moet zijn. Over het algemeen zijn Schipperkes gemakkelijk op te voeden. Ze zijn intelligent en leergierig.
SOCIALE AANLEG : dit ras zal zijn terrein, of dit nu een flat of een erf is, bewaken tegen zowel twee- als viervoetige indringers. Is er vreemd bezoek, dan neemt het Schipperke een afwachtende houding aan. De kat des huizes wordt zonder meer geaccepteerd.

 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009