header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

Zenuw
aandoeningen

 
   

De zintuigen, organen en spieren van de hond werken pas optimaal onder invloed van de hersenen en het netwerk van zenuwverbindingen. Door beschadigingen aan het zenuwstelsel kunnen het uitvallen van de waarneming, gedeeltelijke of gehele verlamming, verlies van evenwichtsgevoel, toevallen of veranderingen in het gedrag van de hond worden veroorzaakt.
Virussen, zoals de verwekkers van rabiŽs en hondenziekte, veroorzaken een ontsteking van de hersenen. Tengevolge daarvan treden veranderingen in het temperament en de coŲrdinatie op. Andere bacteriŽle en virusinfecties tasten het beschermende weefsel rond de hersenen aan, waardoor aandoeningen als hersenvliesontsteking, toevallen en verlies van evenwichtsgevoel kunnen ontstaan. Directe beschadigingen aan het hersenweefsel kunnen leiden tot toevallen. En als het ruggenmerg is beschadigd, kunnen zenuwbanen worden geblokkeerd.
Afhankelijk van het deel van het ruggenmerg dat is aangetast, treden stoornissen op in de waarneming, verlammingen of incontinentie. Elke aantasting van zenuwweefsel moet direct worden behandeld !

Het zenuwstelsel van de hond
Door de goed beschermde wervelkolom loopt het ruggenmerg. Via uitgangen tussen de wervels verbindt het de hersenen met alle organen en spieren. Eenmaal buiten de wervelkolom zijn de zenuwbanen kwetsbaarder. Anders dan de spieren kunnen zenuwverbindingen zich na beschadigingen nooit helemaal herstellen.

Symptomen en aandoeningen

  • toevallen : epilepsie - hersenontsteking - hondenziekte - trauma - vergiftiging - eclampsie - tumors
  • evenwichtsstoornissen : herseninfarct - inwendige oorontsteking - hersenvliesontsteking
  • verlammingen : druk op het ruggenmerg - Wobbler syndrome - zenuwbeschadigingen - verschoven ruggenwervel - ruggenmergkanker - tetanus - scottiekramp - progressieve neuropathie - teekvergiftiging
  • gedragsveranderingen : rabiŽs (hondsdolheid) - 'vliegenvangen' - woedeaanval syndroom
 

naar hondenrassen >>

 

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009