header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ansjovis

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Ansjovis is wereldwijd de meest gevangen vis. In 1990 werd er wereldwijd 3,7 miljoen ton ansjovis gevangen, in 1992 5,5 miljoen ton en in 1994 11,9 miljoen ton. Deze vangsten bestaan voor een groot deel uit Peruaanse ansjovis. In de Middellandse zee worden ansjovissen gevangen door ze te lokken met behulp van lampen.

Ansjovis wordt maximaal twintig centimeter lang. De rug is blauwgroen, de flanken zijn grijs met een zilverkleurige streep. Ansjovissen eten dierlijk plankton en algen. De ansjovis plant zich voort in brak water. De vis bepaalt aan de hand van de watertemperatuur of de trek moet beginnen of niet. Het binnenwater koelt sneller af en warmt sneller op dan de buitenwateren. Aan de hand van dit verschil in temperatuur besluit de vis om de trek in te zetten of om nog even te blijven.

De eieren gedijen het best bij temperaturen van 17 18 Celsius. Dit is een probleem voor de populatie die in de Noordzee voorkomt: er zijn lange perioden waarin het zeewater kouder blijft dan 17 Celsius. Eenmaal uit het ei gekropen, groeien de vissen snel. In drie tot vier maanden kunnen ze al tot acht tien centimeter gegroeid zijn. Na een jaar is ansjovis paairijp en keert dan terug naar de paaiplaatsen.

Namen:

Ned: Ansjovis
Lat: Engraulis encrasicolus
Eng: Anchovy
Dui: Anchovis (Sardelle)
Fra: Anchois
Dan: Ansjos

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009