header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Duikschool
Basismaterieel

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Onder basismaterieel verstaan we het materieel dat we in het zwembad gebruiken : vinnen, duikmasker of duikbril, snorkel of tuba en loodgordel.

De vinnen
Het gebruik van zwemvinnen zorgt voor een gemakkelijke voortbeweging. Vinnen geven ons de nodige stabiliteit en wendbaarheid die ons in de schijnbaar gewichtsloze toestand waarin we ons als duiker bevinden zo van pas komen.
Vinnen zijn te koop in tientallen uitvoeringen. Belangrijk bij de keuze van de vinnen is dat we op de volgende punten letten :
- vinnen dienen voldoende stijfheid te bezitten
- ze moeten comfortabel zitten en toch een stevige verbinding met de voet vormen
- ze moeten in overeenstemming zijn met onze beenspieren (te nauwe vinnen kunnen krampen veroorzaken).
Nuttige accessoires zijn de hielbandjes. Mocht een bevestigingsriempje van onze vinnen het begeven of losraken, dan verliezen we de vin toch niet.
Vinnen zijn zo gemaakt dat ze zich bij het zwemmen in het verlengde van het been bevinden. Dit maakt de vinnen nagenoeg ongeschikt om mee te lopen. Er raken dus meer vinnen defect buiten het water dan bij het duiken.

De duikbril of duikmasker
Met de duikbril brengen we een klein luchtkamertje voor onze ogen aan, zodat deze normaal kunnen functioneren onder water. Het duikmasker moet de ogen en neus omsluiten. Het type is een kwestie van persoonlijke smaak.
Belangrijke punten waar we op moeten letten zijn :
- het glas dient van 'safety glass' te zijn, dus geen plastic of gewoon vensterglas
- de afdichtingsrand dient goed af te sluiten ; de duikbril moet 'plakken' bij het inademen door de neus
- hoe dichter de ruit zich bij de ogen bevindt, hoe groter ons gezichtsveld onder water is
- het masker dient voorzien te zijn van een 'neusknijper'
- de hoofdband dient achteraan in tweeŽn gespleten te zijn, zodat deze zowel boven als onder de achterhoofdknobbel steun vindt.
Voor mensen die een bril dragen is het mogelijk een duikmasker te bestellen met corrigerende glazen. Ook zijn er andere oplossingen mogelijk, zoals een kunststof brilmontuur dat in het duikmasker geklemd wordt. De dunne afdichtingsrand van een rubberen masker veroudert snel, zelfs een masker dat goed wordt onderhouden gaat maar een paar jaar mee. Een uitzondering hierop vormen de duikmaskers die van kunsstof (vb. siliconenrubber) zijn vervaardigd. Ze zijn beter bestand tegen invloeden van chemicaliŽn en zonlicht.

De snorkel
Door gebruik te maken van een snorkel kan de duiker met het hoofd geheel in het water ademhalen. Deze manier van zwemmen kost nagenoeg geen inspanning, omdat het hele lichaam ondergedompeld is. De optimale snorkel is vervaardigd uit flexibel materiaal, is ongeveer veertig cm. lang en heeft een diameter van ongeveer twee cm. Belangrijk is dat de luchttoevoer niet mag worden gehinderd door scherpe knikken of stukken vouwslang. Natuurlijk is ons bekend dat afsluitmechanismen, zoals pingpongballetjes, levensgevaarlijk speelgoed zijn.
Snorkels die voorzien zijn van een bijkomend waterloosventiel bieden het voordeel dat minder kracht moet worden gezet om het water te lozen. Maar er bestaat altijd het gevaar dat tussen de uitlaatklep allerlei bestanddeeltjes terechtkomen (vb. zand, zout) en dan wordt de snorkel natuurlijk een waterpijp.
De bovenkant van de snorkel is vaak voorzien van een reflecterende rode of oranje band, waarmee men getracht heeft de snorkelende duiker aan de oppervlakte beter zichtbaar te maken. Deze kleine stippen vallen echter onvoldoende op. Wanneer wordt gedoken of gesnorkeld in water waar ook pleziervaart is toegestaan, doet men er goed aan een opblaasbare boei mee te nemen, of beter nog, voor oppervlaktebeveiliging te zorgen via een boot of uitkijk.

De loodgordel
Door een loodgordel te dragen worden we in het water schijnbaar gewichtloos. In het zwembad hebben de meeste duikers zo'n twee tot vier kg. lood nodig om hun drijfvermogen te neutraliseren. In het open water compenseren we met de hulp van het lood het positieve drijfvermogen van ons neopreen duikpak. De hoeveelheid lood varieert van persoon tot persoon en is bovendien afhankelijk van het soort duikpak.
We nemen zoveel lood, dat we met duikflessen die nog voor ťťn derde gevuld zijn, gemakkelijk op min drie meter diepte kunnen blijven zweven.
De loodgordel moet voorzien zijn van een veiligheidsgesp. Hierdoor kan de gordel ook door een andere duiker, met ťťn hand en op de tast, afgeworpen worden. Het afwerpen van de loodgordel mag door geen andere uitrustingsstukken gehinderd worden.
Belangrijke aspecten om op te letten zijn :
- veiligheidssluiting (twee systemen, zoals op de afbeelding hiernaast)
- de haak voor de tussenbeenriem-bevestiging dient ui het vlak van de gesp gebogen te zijn
- voor duiken in buitenwater is het handig een aantal blokken lood bij de hand te hebben die van een 'snelbevestiging' voorzien zijn.
Onthouden
Werp in nood steeds het lood af, want lood is goedkoper dan een mensenleven !

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009