header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Reuzenmanta

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  reuzenmantaDe reuzenmanta is met zijn lengte van meer dan vijf meter de grootste roggensoort. Zijn vleugelvinnen hebben een spanwijdte van bijna zeven meter. Hij behoort tot de kraakbeenvissen.
Hij komt voor in grote delen van de Atlantische Oceaan. Je treft ze op volle zee aan maar ook in de kustwateren.
De reuzenmanta heeft een brede, sterk afgeplatte kop met grote, spitse borstvinnen. Deze lopen van de kop tot het einde van de romp en geven de manta de typische vierkante vorm. De staart is dun en lijkt op een zweep. Wanneer de manta over de bodem van de zee zwemt beweegt hij hierbij zijn vinnen op en neer. Het lijkt alsof de rog vliegt.
Aan de onderkant van zijn lichaam bevinden zich de kieuwen en de mondspleet. De spuitgaten bevinden zich aan de bovenzijde. Hierdoor kan de manta ook ademen wanneer hij plat op de bodem van de zee ligt.
Zijn voedsel bestaat uit plankton. Hij filtert het plankton uit het water dat hij via zijn kieuwspleten opneemt. Verder eet hij kreeften en vissen. Daarbij kan hij gebruik maken van twee uitsteeksels aan de zijkant van zijn bek. Deze kunnen worden gebruikt als scheppen.
In tegenstelling tot andere roggensoorten brengt de reuzenmanta volledig ontwikkelde, levende jongen ter wereld.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009