header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De dwergvinvis

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Klik voor een hoger kwaliteits afbeeldingDe dwergvinvis is de kleinste baleinwalvis. De soort komt overal ter wereld voor, behalve in de tropen. Een vaste populatie komt voor in de noordelijke Noordzee. Soms trekken ze verder naar het zuiden, op jacht naar Noordzeeharing. In tegenstelling tot andere baleinwalvissen eet de dwergvinvis vooral vis. De dwergvinvis is één van de walvisachtigen, waar met name Noorwegen de commerciële jacht graag op wil hervatten.

Dwergvinvissen worden zeven tot tien meter lang. Ze wegen tot 10.000 kilo. Dwergvinvissen leven in groepen van vijf tot tien dieren. Op het noordelijk halfrond zijn ze meer dan 50 jaar bejaagd, voornamelijk vanuit kuststations. Vooral na de achteruitgang van de blauwe, gewone en noordse vinvissen, kwam de dwergvinvis onder zware jachtdruk te staan.

Het aantal exemplaren van de dwergvinvis in de Noordzee ligt niet hoog, hoewel ze de laatste jaren weer in behoorlijke aantallen voorkomen in het noorden van de Noordzee, net buiten de Nederlandse wateren. Aan de Nederlandse kust strandden sinds 1306 net iets meer dan twintig dwergvinvissen, waarvan 15 in de afgelopen eeuw.

Onderzoekers die in de zomer van 1994 deelnamen aan een eerste grootschalige onderzoek naar walvisachtigen in de Noordzee, kwamen uit op een schatting van ongeveer 9300 dwergvinvissen, waarvan de meeste aan de Engelse en Schotse oostkust rondzwommen.
 
   

Nieuwe pagina 1



uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009