header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Fint

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De fint is familie van de haring en kan wel zestig cm lang kan worden. Vanwege de stippen op zijn rug wordt hij ook wel de 'gestipte reuzenharing' genoemd. Zijn andere bijnaam is de 'meivis', omdat hij in het voorjaar in de getijdezone van de grote rivieren wordt gevangen.

De fint leeft in zee, maar paait in rivieren. Als de watertemperatuur boven de 11 graden celsius komt, trekken ze de rivieren op. Daar zetten ze hun eieren af in ondieptes met grind en zand. De jonge dieren zwemmen de rivier af en komen vooral in open zee voor. De fint leeft vooral van plankton en insecten.

Vroeger was de fint een algemeen voorkomende vis, maar tegenwoordig komt hij steeds minder voor. Daarom staat hij op de lijst van te beschermen soorten van de Europese Habitatrichtlijn. Om deze vis ook in praktijk te beschermen is de Voordelta (het zeegebied ten westen van Zeeland) aangewezen als beschermd gebied. Directie Noordzee is de beheerder van de Noordzee en past het beheer van de Voordelta zo aan dat er daadwerkelijk rekening wordt gehouden met de bescherming van de fint. Hierdoor kan de populatie van de fint in de Noordzee weer toenemen.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009