header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Gup

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De guppy, ook wel "gup", "guppie" en "vermiljoenvisje", is een levendbarende tandkarper. De gup is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. De mannetjes worden gemiddeld 3 en de vrouwtjes 4 cm lang. Van de gup zijn veel variŽteiten gekweekt waarbij het mannetje een schitterend gekleurde staart kreeg.

Ecologische betekenis
De gup werd oorspronkelijk beschreven van exemplaren die werden verzameld in Venezuela (1857) en Trinidad (1866). Het natuurlijke verspeidingsgebied omvat Centraal Amerika, Colombia, Venezuela, BraziliŽ, Trinidad en Tobago, en Barbados. De guppy is op veel plaatsen uitgezet om met name muggen te bestrijden.
In Glasgow wordt onderzoek gedaan naar de selectie van partners van de guppy. De hypothese wordt onderzocht dat soortvorming geholpen wordt door het selecteren van partners met een gelijk gedrag en gelijk voorkomen. Hierbij worden exemplaren van twee populaties van de gup gebruikt en genetische identificatie.

De guppy in Nederlandse wateren
In Nederland is de gup losgelaten in het koelwater van de hoogovens van Corus. Omdat dit water 's winters warm genoeg blijft, is een populatie ontstaan die afwijkt van de normale gup. De vis bij IJmuiden wordt wel 12 cm lang. Normaal geldt voor de gup een ondertemperatuur van 15 C.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009