header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Heilbot

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De vissoort Hippoglossus hippoglossus uit de familie Schollen. Deze grootste platvis (lengte tot 4 m, gewicht tot ca. 300 kg) kan 40 tot 50 jaar oud worden. De soort leeft op de bodem op diepten van 35 tot 2000 m en komt voor in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het is een roofvis, die leeft van Schelvisachtigen, haring en andere zeedieren. De rechterzijde is donkerbruin tot bijna zwart; jonge dieren hebben lichte vlekken. De vis wordt voor de consumptie gevangen.

Paspoort
Lengte & gewicht - meer dan 2,5 m; tot 300 kg
Latijnse naam - Hippoglossus hippoglossus
Engelse naam Halibut
Franse naam Flétan
Duitse naam Heilbutt
Spaanse naam Halibut / Fletan

Kenmerken
Een zeer grote platvis met een vrij lang, smal lichaam, maar dik in doorsnede. Mond rechts van de ogen, grote kaken. Zijlijn sterk gebogen rond borstvin Staartvin hol gebogen. Donker olijfgroene 'rug', parelachtig wit van onderen.
Biologie
Jonge vis leeft bij zandbanken uit of dicht bij kust; oudere vis langs de rand van het continentaal plat op zand-, grind- en kleibanken. Migreert over grote afstanden, maar blijft in water van 3-5 graden. Voedt zich met kreeftachtige, vis en weekdieren.
Verspreiding
Noorden Atlantische Oceaan, bij Noorwegen, IJsland Groenland en Noord-Amerika. Ook zuidelijker langs de westkust van Groot-Brittannië tot aan de Golf van Biskaje. Een waardevolle consumptievis, maar overbevist en daardoor zeldzaam geworden.
Paaitijd
De vissen paaien pelagisch van april-juni op dieptes van 800-1200 m. in water van 4 graden.
Vangwijze
Heilbot wordt vooral met haken aan lijnen gevangen, maar is ook wel als bijvangst aanwezig in trawls.
Verkrijgbaarheid
In de herfst en winter is de heilbot het lekkerst van smaak, maar door overbevissing is de heilbot zeer weinig te verkrijgen in ons land.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009