header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Koolvis

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Klik voor een hoger kwaliteits afbeeldingKoolvis lijkt sterk op wijting maar koolvis heeft een vooruit stekende onderkaak terwijl bij de wijting de bovenkaak vooruit steekt. De maximale lengte die koolvis kan bereiken is 1,3 meter (gemiddeld 60- 90 cm). Ze kunnen een leeftijd bereiken van 25 jaar. Vaak vormen ze grote scholen op of net boven de zeebodem, tot op maximaal 300 meter diepte. Op werelschaal is koolvis nummer twee op de ranglijst van belangrijkste soorten voor de visserij. Alleen ansjovis wordt meer gevangen.
Volwassen dieren voeden zich voornamelijk met andere vis (zandspiering, schelvis, wijting, haring, etc.), maar ook met weekdieren, schaaldieren en zeesterren.
Vrouwelijke koolvis legt 750 eitjes per gram lichaamsgewicht. Het paaien gebeurt van februari tot maart voor de Schotse en Noorse rotskusten op een diepte van 100- 200 meter en bij een watertemperatuur van 6- 8 °C. De jongen verlaten in het voorjaar de 'kinderkamer' en voegen zich bij hun soortgenoten in het noorden van de Noordzee. Jonge koolvis voedt zich hoofdzakelijk met plankton (roeipootkreeftjes en krill). Dagelijks maken volwassen dieren verticale voedseltochten van de zeebodem tot honderden meters boven de zeebodem.
De koolvis dankt zijn naam aan het feit dat, als hij niet meteen na de vangst op de juiste manier wordt schoongemaakt de vis een teersmaak krijgt.
Wereldwijd voerde men in 1990 5,7 miljoen ton koolvis aan, in 1992 iets minder dan 5 miljoen ton en in 1994 4,3 miljoen ton. Het koolvisbestand in de Noordzee is bedreigd geweest. Koolvis zat anno 1995 niet echt meer in de gevarenzone, hoewel het bestand nog klein is.
Verspreiding van koolvis  
Koolvis komt voor in het noorden van de Atlantische oceaan, in het noorden van de Noordzee en in de Oostzee. In kleine aantallen komt koolvis voor langs de Nederlandse kust en in de Waddenzee. Meestal zijn dit jonge dieren die op zoek zijn naar voedsel en hier veiliger zijn voor roofvissen.
Namen:
Ned: Koolvis (groene schelvis, zwarte koolvis)
Lat: Pollachius virens
Eng: Saithe (coal fish)
Dui: Köhler (Seelachs)
Fra: Lieu noir (colin)
Dan: Sej (gråsej)
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009