header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Meervallen

 

Vissenpagina klik hier >>

 
 

Er zijn meer dan 2.000 verschillende soorten meervallen. Ze hebben allemaal een brede bek met lange baarddraden die als tastorganen fungeren. Hun huid heeft geen schubben maar sommige soorten hebben wel beenplaten. Het zijn allemaal roofvissen. Enkele soorten kunnen stroomschokken van ongeveer 100 volt produceren. Hiermee kunnen ze hun prooi verlammen.
De grootte van de meervallen varieert van enkele centimeters grote aquariumvisjes tot soorten die vijf meter lang en 300 kilo zwaar kunnen worden.
Onze meerval leeft in de wateren van Midden- en Oost-Europa en in het westen van AziŽ. Hij wordt tussen de 1 en de 3 meter lang en kan 250 kilo wegen. Overdag blijft hij meestal in de nabijheid van de bodem en verschuilt hij zich onder planten of in holen. 's Nachts gaat hij op jacht naar vissen, kikkers en zelfs watervogels. Hij spoort ze op met zijn baarddraden. Deze worden als tastorgaan gebruikt
De paaitijd van de meervallen begint vroeg in de zomer. Het mannetje graaft een kuiltje in de rivierbedding waarin het vrouwtje haar eitjes kan afzetten. Het mannetje bewaakt de eitjes tot ze uitkomen. Tot ze volgroeid zijn leven de jongen van plankton.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009