header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Pijlinktvis

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De bij ons voorkomende soorten Pijlinktvissen worden niet groter dan 50 cm. De Dwergpijlinktvis wordt zelfs niet groter dan zo'n 12 cm. De grootste vertegenwoordigers van deze soort kunnen wel een lengte van 22 m. bereiken. Dat zijn de reuzeninktvissen, zij komen voor op grote diepten van de koude zeeŽn, zoals bij Noorwegen en Newfoundland. De pijlstaartinktvissen leven voornamelijk in open zee en zijn voor een weekdier behendige snelle zwemmers. Er zijn twee verschillende manieren waarop Pijlstaartinktvissen zich kunnen voortbewegen. Hij maakt met zijn twee aan weerskanten bevindende vinnen langzame golfbewegingen, zodat het dier zich langzaam en secuur kan verplaatsen. En door gebruik te maken van zijn waterstraal, kunnen pijlstaartinktvissen zich zo snel uit de voeten maken dat ze in sommige gevallen boven de waterspiegel uitkomen. Deze laatste manier van voortbewegen gebruiken ze voornamelijk indien er gevaar dreigt.

De kleur van de pijlstaartinktvis is variabel. Door de aanwezigheid van pigmentcellen (chromatoforen) in hun buitenste mantel kunnen ze zich goed aan de kleur van de ondergrond aanpassen. Hun ogen zijn enorm goed ontwikkeld, en vanwege een veel groter gezichtsveld zijn ze waarschijnlijk doelmatiger dan die van de mens. Al deze eigenschappen komen goed van pas bij hun jacht op garnalen en kleine visjes.

De voortplanting geschiedt door middel van een speciaal daarvoor aangepaste arm (hectocotylus). Deze arm wordt door het mannetje tijdens een omstrengeling in de mantelholte van het vrouwtje ingebracht. Via een zaadgroef worden de spermatoforen ingebracht. Na deze bevruchting worden de lichtgekleurde langwerpige eieren in trossen opgehangen tussen het zeewier of andere obstakels. Er komt verder geen broedzorg aan te pas. Voor dat de eitjes zijn uitgekomen zijn de ouderlijke dieren meestal al gestorven.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009