header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Platvissen

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Klik voor een hoger kwaliteits afbeeldingDe orde van de platvissen omvat in totaal 560 soorten. Afgezien van drie soorten zijn het allemaal zoutwatervissen.
Ze zoeken hun voedsel overwegend op de bodem van de zee, hier brengen ze ook de meeste tijd door. Sommige soorten jagen ook op gemiddelde diepte. De meeste platvissen zijn roofvissen.
Het lichaam van de platvis is altijd zeer plat. De bovenkant is meer gewelfd dan de onderkant.
Bij jonge platvissen is de lichaamsbouw nog symmetrisch. Ze zien er net zo uit als andere vissen. Wanneer ze groeien verplaatst het oog van de kant die later de onderkant wordt zich naar boven. Hierdoor komen uiteindelijk beide ogen in het bovenste gedeelte te liggen. De platvis past zich qua kleur ook heel goed aan de zeebodem aan. Tijdens het groeiproces worden ook de zenuwen, de spieren en de beenderen omgestructureerd. De vissen liggen dus eigenlijk op hun zijkant op de zeebodem.
Tot de bekendste platvissen behoren de tarbot, de schol, de zeetong en de bot. De kleinste soorten zijn ongeveer 20 cm lang, de grootste bereiken een lengte van soms wel 3 meter. (foto : tarbot)
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009