header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Regenboogforel

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Deze oorspronkelijk uit de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains afkomstige vis is, vanwege zijn populariteit als consumptievis, door de mens over de vrijwel gehele wereld verspreid.
In eerste instantie in viskwekerijen, maar later ook ten behoeve van de hengelsport in natuurlijk water. Net als de beekforel is de regenboogforel afhankelijk van helder zuurstofrijk water, maar door zijn grotere tolerantie, wat betreft waterkwaliteit en temperatuur, vormt hij een geduchte concurrent ten opzichte van de inheemse beekforel !
Een regenboogforel Salmo gairdneri kan omschreven worden als een geduchte roofvis. Hij kan maximaal 110 cm lang worden, hoewel dit zeer weinig voorkomt, en is makkelijk te herkennen aan zijn recht afgesneden staartvin en zijn rode stippen op de zijkant. Deze forellen worden vaak aangetroffen in rivieren met schoon water, en wel het best met een watervalletje, in snelstromend water dus. Hij is een anadrome trekvis, m.a.w. leeft hij in zout water, maar paart in zoet water.

De levenscyclus van de forel
De jongen groeien in zoet water, en gaan mee met de stroming richting zee. De zee bereiken ze tussen hun 2de en 4de levensjaar, waarna ze er nog 3 jaar verblijven. In deze periode zijn ze erg vraatzuchtig. Eens het vierde jaar bereikt, zijn de forellen geslachtsrijp. Ze paren (ook wel paaien genoemd) in oktober tot januari. Na de paai sterven een minderdeel van de mannetjes door het feit dat ze tijdens de trek niet eten. Het vrouwtje echter maakt een 'nest'. Ze zwaait met haar staart in het zand, waarna er een kuiltje ontstaat. Hierin worden dan de eieren gelegd.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009