header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Reuzenhaai

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De reuzenhaai kun je aantreffen in het noordelijk en zuidelijk deel van zowel de Atlantische als de Grote Oceaan. De hoofdverspreiding van deze haai in het noordelijk gebied van de Atlantische Oceaan ligt ten zuiden van IJsland. Als zomergast trekt hij vooral naar de noord- en westkust van Schotland, waarbij hij soms ook wel eens van daar door de Noordzee zwerft.
Haaien hebben de slechte reputatie dat ze mensen aanvallen. Dit doen echter weinig haaiensoorten. Ook de reuzenhaai valt mensen nooit aan, en is bij ervaren duikers populair als speelkameraad. Het enige gevaar bij dat spel schuilt in eventuele onverwachte, krachtige bewegingen en de ruwe huid van de haai.
Toch is de reuzenhaai de veroorzaker van de 'Jaws'-legendes: je kent ze wel, over die mensenverslindende haaien van meer dan 10 meter lengte. Hij lijkt namelijk, voor niet-kenners, op de mensenhaai of de mako, gevaarlijke haaiensoorten die zelf niet langer worden dan 6 meter.

Lichaamlijke kenmerken van de reuzenhaai
De reuzenhaai is de op één na grootste haaiensoort. Zijn lengte bedraagt 10 meter, al zijn er enkele exemplaren die toch groter werden, tot zo'n 15m lang. Hij weegt zo'n 4000 kg.
Alleen de walvishaai is groter. 
Reuzenhaaien worden geslachtsrijp, op een leeftijd van 3-4 jaar. Ze zijn dan zo'n zeven meter lang. Het vrouwtje heeft een draagtijd van 3 jaar. Ze werpt 1 of 2 jongen van 170cm groot. De snuit van de jongen is tot een lengte van 4-5m merkwaardig enigzins slurfachtig gevormd. 
De reuzenhaai is herkenbaar aan de afgeronde vorm van zijn driehoekige rugvin.

Voedsel
Een reuzenhaai is een planktoneter, net zoals vele soorten grote walvissen. Buiten plankton staan ook kreeftachtigen en vleugelslakken op het menu.
Hij wordt net zoals walvissen, geregeld aan het wateroppervlak opgemerkt, met eerst de rugvin en dan de staartvin boven de watermassa.
Hij beweegt zich langzaam doorheen het water en maakt gebruik van zijn kieuwzeef om het plankton uit het water te filteren. De kieuwzeef bestaat uit lange, slanke, hoornige uithangsels. Wanneer de haai met open bek zwemt, dan stroomt het water doorheen de bek, langs de kieuwfilter en vindt het zijn uitweg via de enorme kieuwspleten.
Om even een getal erop te plakken: een reuzenhaai filtert met een snelheid van 40 km/u op deze manier wel 1500 ton water per uur.

Rond november verliezen ze hun kieuwzeef, maar deze groeit terug aan in februari. Tijdens deze winterperiode eten ze dus niet, ook al omdat er geen plankton is. Hoe de reuzenhaai in de winter aan z'n energie komt is nog niet duidelijk. Sommige wetenschappers denken dat de reuzenhaai in de winter op de bodem ligt, om zo min mogelijk energie te verbruiken. Wat ze echt nodig hebben, halen ze uit hun grote lever. Andere wetenschappers opperen dan weer dat ze in de winter bodemorganismes eten.

Vijanden
In hun hele verspreidingsgebied worden haaien vooral verschalkt door een harpoen. Hun lever, die 15 tot 30% van het totale gewicht kan uitmaken, werd vroeger voor olieproduktie gebruikt. Tegenwoordig wordt er op hen gejaagd, omwille van de vinnen.
Vroeger gooide men de haai terug het water in, na de vin en lever te hebben verwijderd. Deze ronddrijvende karkassen werden nogal vaak aanzien als zeeslangen.
Omdat een reuzenhaai zich maar zeer langzaam voortplant, is de populatie ernstig in gevaar. Jaarlijks wordt in Europa alleen al 1000 tot 4000 ton van hen gevangen.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009