header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Rivierdonderpad

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  De meeste duikers hebben wel eens een donderpad gezien. Hij is te herkennen aan zijn korte stevige lichaam, met een op een pad gelijkende kop. In de meeste gevallen zal dat de, in Zeeland voorkomende, zeedonderpad zijn geweest. De donderpadden zijn familieleden van de in het tropische water levende schorpioen vissen en de koraalduivels. Echter, de donderpad heeft ook een familielid in het Nederlandse zoete water, de 'rivierdonderpad'. De rivierdonderpad is kleiner dan zijn neef in het zeewater maar verder lijkt hij er wat vorm betreft erg op. Wat kleur betreft hangt dat erg af van de ondergrond waar hij op leeft. Meestal is hij donkerbruin met onregelmatige roodachtige vlekken, soms zitten daar ook witte vlekken tussen. De rivierdonderpad staat op de lijst van beschermde diersoorten, en is vrij zeldzaam, dit in tegenstelling tot zijn in het zeewater voorkomende familieleden de gewone zeedonderpad en de groene zeedonderpad. Deze zijn in het geheel niet zeldzaam en komen in grote aantallen voor in de Grevelingen en de Oosterschelde.

Toch, als je goed zoekt kun je de rivierdonderpad in de meeste zoetwater plassen wel vinden. Het zijn echte bodemvissen die zich overdag verschuilen tussen stenen en planten en 's nachts tevoorschijn komen om te jagen. Daarbij liggen ze bewegingsloos op de bodem of op een steen, vertrouwend op hun schutkleur, om pas in aktie te komen als er een prooi dicht genoeg is genaderd. Door dit gedrag zijn ze ook moeilijk door grotere roofvissen te zien. En mocht hij toch door een roofvis worden ontdekt, dan vormt hij geen gemakkelijke prooi. Vanwege zijn gestekelde rugvin en stekels opzij van de kop is hij voor roofvissen moeilijk te verorberen, zodat zij hem meestal wel met rust zullen laten.

De paaitijd is van maart tot en met mei, waarbij het vrouwtje tussen de 100 en 250 kleverige eitjes legt. De broedzorg komt echter, net als bij het stekelbaarsje, voor rekening van het mannetje. Hij bewaakt de eieren en waaiert ze zuurstofrijk water toe, totdat ze na ongeveer een maand uitkomen.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009