header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Ruisvoorn

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Algemeen
De ruisvoorn die ook wel "rietvoorn", "rode rijer" en "roodvoorn" genoemd wordt, wordt ongeveer 35 cm lang en weegt dan ruim een pond. Kenmerken :  6-7 rijen schubben boven de zijlijn.
Maximale lengte 45 cm. Nederlands hengelrecord 42,5 cm (VII-1984).
Door de visserijwet beschermd tot een lengte van 15 cm. Variabel van kleur: kop en rug bruingroen, flanken bronskleurig tot wit bij de buik. Rug- en staartvin bruinig met rode tint; overige vinnen vuurrood met grijs aan de basis. Ogen met goudkleurige iris, met daarboven een rood vlekje. Schuin naar boven gerichte bek. Eerste straal van de rugvin duidelijk achter het begin der buikvinnen.
Rietvoorns komen voor in ondiepe wateren met veel plantengroei. In 1983 werd in het IJsselmeer 108.055 kg rietvoorn gevangen. Zij zwemmen vaak in scholen bij de oppervlakte, waar ze fourageren op insekten en insektelarven. Zij voeden zich ook met kleine kreeftachtigen en plantendelen. Rietvoorns paaien van april tot juni. Jonge rietvoorns vormen een belangrijke voedselbron voor roofvissen en vis-etende vogels.

Verspreiding:
in Nederland algemeen in zoet water, vooral in meren en plassen, doch ook in andere wateren.

Ecologische betekenis
De ruisvoorn is een van de meer voorkomende vissen. Hij komt voor in open water en in water waarin veel planten groeien. Hij komt voor in scholen aan het oppervlak van het water. De ruisvoorn paait van april tot juli..

Visserslatijn
Op de ruisvoorn wordt gevliegvist; omdat hij vaak leeft in water met veel waterplanten, is een relatief dikke draad aanbevolen.

Naam in andere talen
Deens: rudskalle
Duits: Rotfeder
Engels: rudd
Frans: rotengle
Noors: sørv
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009