header_vissen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Spiering

 

Vissenpagina klik hier >>

 
  Kenmerken
Maximale lengte 30 cm. Nederlands hengelrecord 25,4 cm (X-1985). Rug olijfgroen met zilverkleurige flanken (in zee); enigszins transparant lichaam met glanzende, zilveren lengtestreep (in zoet water). Onderkaak langer dan de bovenkaak; kleine vetvin aanwezig. Spieringen ruiken naar komkommer.
BELYANINA (1969) heeft de biologie van de spiering samengevat. Wetenschappelijk onderzoek aan spieringen concentreert zich voornamelijk in Oost-Europa. In West-Europa werden spieringen door de armste lagen van de bevolking gegeten: 'spiering is vis, als er anders niet is'. Spieringen paaien in maart; zij mijden dan water met temperaturen lager dan 4 C en hoger dan 12 C. Zowel jonge als volwassen spieringen voeden zich met planktonische kreeftachtigen. Grotere exemplaren eten ook wormen en jonge vis. Gedurende hun hele leven vormen spieringen scholen. Er is een populatie spieringen, die zich gedurende het hele jaar in de verzilte zoete wateren van de kustprovincies en in het IJsselmeer ophoudt, alsmede in de amsterdamse grachten. Deze 'binnenspiering' wordt meestal niet langer dan 12 cm. In de Waddenzee en in het IJsselmeer werd in 1983 respectievelijk 241.000 kg en 1,2 miljoen kg spiering gevangen. De Waddenzee-spiering brengt door zijn grotere lengte echter vijfmaal zoveel geld op als de IJsselmeerspiering.
Verspreiding
Langs de nederlandse kust en in de zeegaten algemeen. Ook in verzilt zoet water in de kustprovincies, het IJsselmeer en in de amsterdamse grachten.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009