header Mensenrechten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

George Marshall
 

 

Overzicht voortrekkers mensenrechten >>

 


De Amerikaanse generaal en staatsman George C. Marshall werd in december 1880 geboren in Uniontown, Pennsylvania. George Marshall volgde een militaire opleiding aan het Virginia Military Institute.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was George Marshall stafmedewerker bij de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa. In 1939 werd hij benoemd tot stafchef van het Amerikaanse leger. Na de Tweede Wereldoorlog trachtte George Marshall in opdracht van president Harry Truman te bemiddelen tussen Chiang Kai-shek en de Chinese communisten. Deze poging bleef zonder resultaten.
In 1947 werd George Marshall minister van Buitenlandse Zaken. In juni 1947 ontvouwde hij een economisch hulpprogramma voor de ernstig getroffen landen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit hulpprogramma kreeg de naam van de bedenker: het Marshallplan.
In 1953 werd hij wegens het Marshallplan onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Het bijzondere van het Marshallplan was, dat niet alleen aan de winnaars maar ook aan de verliezers, Duitsland, ItaliŽ en Japan, steun werd aangeboden.


 

 


 

 
   

Paleontologieuw eigen startpagina
Aangepast zoeken

© copyright WorldwideBase 2005-2009