header Mensenrechten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Frederick Douglass
 

 

Overzicht voortrekkers mensenrechten >>

 


Frederick (Baily) Douglass werd geboren als slaaf op 7 februari 1817 op de Holmes Hill hoeve, eigendom van Aaron Anthony. Hij was de zoon van een blanke man en een zwarte slavin.Hij heeft zijn vader nooit gekend en werd al zeer jong van zijn moeder gescheiden. In 1833 ontsnapte hij uit de slavernij door te vluchten naar New York. William Lloyd Garrison zorgde ervoor dat Douglass een beroemd anti-slavernijspreker werd.
Het levensverhaal van deze man valt samen te vatten als een 'onvermoeibare strijd van een voormalig slaaf voor de afschaffing van deze schandelijke institutie en voor de verbetering van het lot van de zwarte Amerikanen'.
Douglass was een briljant spreker en werd daarom uitgenodigd door de Antislavernij Beweging om deel te nemen aan een reeks van voordrachten, waardoor hij één van de grootste zwarte Amerikaanse sprekers werd.
Hij maakte naam over de ganse wereld, wanneer zijn autobiografie in het jaar 1845 werd gepubliceerd : "Narrative of the Life of Frederick Douglass". Twee jaar later startte hij met de uitgave een een Antislavernij nieuwsblad met als titel 'The North Star'.
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog was hij een adviseur van president Abraham Lincoln en vocht hij verbeten voor stemrecht en burgerrechten voor de zwarte bevolking. Na de Amerikaanse Burgeroorlog had Douglass verscheidene belangrijke posten in de Amerikaanse regering. Hij stierf in 1895.


 

 

 

 
   

Paleontologieuw eigen startpagina
Aangepast zoeken

© copyright WorldwideBase 2005-2009