header sportschool


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Agressie

     
 
  De laatste jaren is agressie en het mogelijk daaruit voortvloeiend geweld in de sport sterk toegenomen. Relletjes na een voetbalwedstrijd zijn nu bijna 'normaal' geworden. Agressie en geweld kunnen binnen en buiten het speelveld plaatsvinden. De wedstrijd die binnen het speelveld plaatsvindt heeft vaak veel invloed op agressie en geweld buiten het speelveld. Spelers die zich onsportief en gemeen gedragen kunnen het publiek als het ware 'opzwepen', met supportersgeweld tot gevolg. Het is dus van belang om je tijdens de wedstrijd sportief te gedragen.
Toch is het ook vaak zo dat supportersgeweld helemaal niets meer met de wedstrijd te maken heeft. "Supporters" van verschillende clubs spreken geheel buiten de wedstrijd om met elkaar af om te vechten. Dit gepland geweld is de laatste jaren sterk toegenomen. Triest dieptepunt hiervan is de veldslag tussen Ajax- en Feijenoord-supporters op 23 maart 1997 bij Beverwijk. Dit leidde tot de dood van een Ajax-supporter.
Sporten wordt vaak gezien als een 'uitlaatklep'. Soms kan het zijn dat je veel hebt meegemaakt, wat je moet verwerken. Bijvoorbeeld na een dag school. Je kan dan alle energie die in je lichaam zit opmaken tijdens een potje voetbal of een stuk hardlopen. Bij sport is agressie zelfs een vereiste instelling: "De spelers waren niet agressief genoeg...". Bij veel sporten is zelfs lichamelijk geweld toegestaan (als je je tenminste aan de regels houdt!). Denk maar eens aan vechtsporten, zoals bijvoorbeeld boksen. Sporten is dus een ideale manier om agressie kwijt te raken, maar dan wel verbonden aan een juist bewustzijn! "Fair play" dus!
Wat doe je tegen agressie buiten de sport? Een paar keer diep ademhalen en voorlopig niets doen! Kwaad worden haalt niets uit en door agressief gedrag krijg je zeker geen vrienden. Wat je wel moet doen is het omzetten van negatieve energie in positieve door naar muziek te luisteren, een hobby uit te oefenen of te gaan sporten... maar dan wel op een goede manier. Want ook sport kan verziekt worden door agressie waardoor er geen plezier meer aan te beleven is!
 
De gymles algemeen Stretching Roken HygiŽne Voeding
Warming-up Bloedsomloop Agressie Blessure preventie Atletiek
     

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009