header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De verzorging

 

terug naar de startpagina >>

 de babyhuid >>

verzorging van
de babyhuid
>>


naar buiten
gaan
>>


luieruitslag >>


veel
voorkomende huidproblemen
>>


haar
verzorging
>>


babyverzorgings producten >>

 


Bekijk onder onze pagina 'aandachtspunten' het 'bad-moment' en het 'verschonen' van de baby.

De babyhuid

De babyhuid is na de geboorte nog onvolledig van structuur en kan zich nog niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, regen, wind en milieuvervuiling. Een babyhuid is vatbaarder voor infecties en schimmels, omdat de beschermende zuurmantel ontbreekt. Ook de hoornlaag is nog lang niet volgroeid, waardoor snel irritaties kunnen optreden. Pas in het vierde levensjaar is de hoornlaag compleet.
Omdat de zweetklieren nog onvoldoende reageren op temperatuurschommelingen, kan warmtestuwing optreden.
Vlak na de geboorte stopt de talgproductie tijdelijk bijna volledig met als gevolg dat de babyhuid gemakkelijk uitdroogt.
 

Verzorging van de babyhuid

De eerste maanden kunt u het beste alleen een paar druppels milde babyolie in het badwater doen. Daarmee houdt u de babyhuid soepel en zacht en voorkomt u dat deze uitdroogt. Was de baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Zeep vermindert de werking van de badolie. Als de baby drie tot vier maanden oud is, kunt u overschakelen op een milde babyzeep. Na het baden kunt u de baby het beste droog deppen met een katoenen luier. Die neemt meer vocht op dan een handdoek.
Let er op dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kunt u ze eventueel voorzien van een dun laagje poeder. Strooi het poeder eerst op een gaasje en breng het vervolgens aan in de huidplooien. Zo voorkomt u dat het poeder in contact komt met oogjes, neus of mond. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf. Het poeder vormt dan klontjes. Eventueel kunt u de baby na het afdrogen insmeren met een bodylotion voor baby's of -als de huid erg droog is- met een vettige huidcrème.
 

Naar buiten gaan 

Gaat de baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Laat de baby nooit te lang in de zon zitten of spelen en gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 

Luieruitslag

Luieruitslag is voor een baby erg vervelend. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De tere huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in de ontlasting verergeren de klachten. Ook kan een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) luieruitslag tot gevolg hebben. Over het algemeen geven stoffen luiers eerder klachten dan beter absorberende papieren luiers.
Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Verschoon daarom de luier zo vaak mogelijk en laat de baby ook eens een tijdje zonder luier liggen. Door de billen verder een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met babyzalf kunt u voorkomen dat luieruitslag ontstaat. Bij beginnende huidirritatie kunt u de billetjes het beste insmeren met zinkolie of zinkzalf.
Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Zinkolie en zinkzalf geven bleke vlekken in kleding en beddengoed, die lastig te verwijderen zijn.
 

Veelvoorkomende huidproblemen

Hormoonvlekjes: kleine, rode vlekjes met een blaasje erop. Ze komen het meest voor in de huidplooien en onder de luier.
Witte puntjes: ze zien eruit als warmteblaasjes en bevinden zich in het gezicht, op het hoofdje en in de nek. Deze puntjes ontstaan meestal drie tot vijf weken na de geboorte.
Droge huid: de huid is ruw met schilfers en kan gespannen en strak zijn.
Berg: losse, vette korstjes op het midden van het hoofdje.
Berg kan zich verspreiden naar de oren, de nek en het gezichtje.
Bovengenoemde huidproblemen verdwijnen vanzelf weer. Bij vragen kunt u zich wenden tot het consultatiebureau.
Spruw: een infectie, veroorzaakt door een schimmel die normaal op de huid voorkomt. Wanneer het klimaat voor deze schimmel optimaal is, kan deze ook in de mond een ontsteking veroorzaken. Als er sprake is van spruw dient u een arts te raadplegen.
 

Haarverzorging

Een babyshampoo moet mild zijn omdat de hoofdhuid van de baby dun en gevoelig is. Door het te snel op gang komen van de talgproductie kan de hoofdhuid vettige schilfers gaan vertonen (berg). Bij het gebruik van een agressieve shampoo kan het probleem verergeren. Babyshampoo veroorzaakt geen huid of oogirritaties door de neutrale zuurgraad.

 

Babyverzorgingsproducten

Er zijn verschillende merken babyverzorgingsproducten.
De bekendste zijn Zwitsal en Natusan. Verder zijn er producten van bijvoorbeeld Sebamed, Johnson en Babbasan.
Zwitsal heeft het meest uitgebreide assortiment. De producten bevatten geen kleurstoffen maar zijn wel licht geparfumeerd (de bekende Zwitsal geur). Zwitsal heeft ook diverse anti- zonnebrandmiddelen en een serie hypo-allergene producten.
Natusan heeft eveneens een uitgebreid assortiment. Met uitzondering van de billetjescrème en de shampoo bevatten de Natusan producten geen parfum.
Balneum Hermal heeft een uitgebreid assortiment badoliën die ook voor baby's kunnen worden gebruikt. Soms heeft de apotheek een eigen (goedkopere) versie van een badolie.
 

 
   

Kinderen

© copyright WorldwideBase 2005-2009