header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De voeding

 

terug naar de startpagina >>

 

borstvoeding >>

flesvoeding >>


vaste voeding >>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borstvoeding

De eerste vraag qua babyvoeding gedurende de eerste drie levensmaanden van het kind is natuurlijk de keuze tussen 'borstvoeding' of 'flesvoeding'.  Jou beslissing hieromtrent wordt door enkele factoren benvloed : jou eigen voorkeur als moeder, de voorkeur van je partner en eventueel je nabije omgeving, de raad van je arts, de medische situatie van jou kindje (zijn er problemen ten opzichte van moedermelk), enz.

Feit is, indien er geen wezenlijke problemen zijn, wordt het geven van borstvoeding aanzien als de meest natuurlijke en gezondste manier van voeding. Daarnaast bevordert borstvoeding de band tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel van, ook de baby, omdat een goede ouderhechting een voorwaarde is voor een gezonde emotionele ontwikkeling. De moeder omdat een goede hechting er voor zorgt dat zij haar kind beter begrijpt en dus makkelijker aan de behoeften van het kind tegemoet kan komen.

Enkele voordelen :

 • Voordelen voor je baby:
  • Moedermelk beschermt tegen infecties en koemelkeiwitallergie.
  • Moedermelk is afgestemd op de behoeften van je baby.
  • Moedermelk is licht verteerbaar.
  • Moedermelk geven draagt bij tot de ontwikkeling van de kaak- en mondspieren
 • Voordelen voor jou:
  • Na de bevalling herstel je vlugger.
  • De kans op zware bloedingen is kleiner.
  • Je bereikt sneller weer je oorspronkelijke gewicht.
  • Het risico van borst- en eierstokkanker is kleiner als je minstens 3 maanden borstvoeding geeft.

Wel is het moeilijk voor jou kindje, om na een tijdje flesvoeding, over te schakelen op borstvoeding.
Als u de baby borstvoeding geeft, heeft uw kindje de eerste dertien weken extra vitamine K nodig. Als de baby twee weken oud is en alleen borstvoeding krijgt, wordt ook extra vitamine D aanbevolen. Flesvoeding bevat vitaminen D en K. Zodra de baby minder dan 700 ml flesvoeding per dag krijgt, moet extra vitamine D worden gegeven.

Flesvoeding    

Welke soorten flesvoeding zijn er
Voor een gezonde baby kunt u de eerste zes maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als de baby een half jaar is, kunt u overschakelen op opvolgmelk. Tegen klachten als krampjes of dauwworm (een soort eczeem) is er speciale voeding, die is bereid uit aangezuurde melk. Ook is er speciale voeding voor baby's die veel spugen. Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk. In zo'n geval wordt er speciale melk gegeven, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast is er speciale voeding voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziekten. De keuze van de juiste voeding wordt doorgaans door het consultatiebureau of de arts gemaakt. Speciale babyvoeding moet u zeker niet op eigen initiatief gebruiken.

Het bereiden van flesvoeding
Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder u voor de bereiding moet gebruiken. Het water moet even worden doorgekookt en dan tot lauw afgekoeld. Daarna mag het poeder worden toegevoegd. Als het water te heet is, gaat de melk schiften.
Hygine is bij het bereiden van babyvoeding zeer belangrijk. Zorg daarom altijd voor uitgekookte of met heet water omgespoelde materialen, was altijd uw handen en spoel voor gebruik de fles even om. Het is handig om de voeding voor 24 uur ineens klaar te maken. Als u het in de koelkast in een maatbeker bewaart, heeft u steeds kant en klare voeding gereed staan. Bewaar de voeding echter nooit langer dan 24 uur en gooi het eventuele restant weg.

Vaste voeding

Fruit    

Na drie of vier maanden kan je beginnen met een fruithapje (-papje). Dit is tevens goed om de vitamine C-voorraad aan te vullen. Dit heeft je baby nodig om verkoudheden te voorkomen.
Begin bijvoorbeeld met vers tomatensap of sinaasappelsap. Je moet het sap wel zeven. Zorg ervoor dat alle pitjes, velletjes en vezels achterblijven in de zeef. Voeg geen suiker toe, want een baby heeft geen suiker nodig om iets lekker te vinden.

Bedenk wel dat de baby tot dan toe enkel gewend is aan de smaak van melk. Probeer dan ook zeker in het begin maar n smaak tegelijk en kijk niet vreemd op als het wordt geweigerd.
Heb je een sapcentrifuge, dan kan je ook van verse wortelen bijvoorbeeld wortelsap maken. Bedenk wel dat vruchtensappen werken op de ontlasting. Heeft je kind een paar dagen dunne poepluiers, stop dan enkele dagen. Heeft je kind juist last van harde ontlasting, geef het dan juist wat extra sap. Vooral pruimen werken laxerend en wortelen werken stoppend.

Is je baby een beetje aan die 'vreemde' smaak gewend, dan kan je beginnen met een fruithapje. Dat kan je heel goed zelf maken. Zeef of pureer het vruchtvlees van zachte fruitsoorten, zoals peer of banaan, en verdun dit met een paar koffielepels water. Appel, peer, banaan, sinaasappel, kers, framboos, perzik, aardbei en braam kunt u makkelijk verwerken tot een fruithapje. Let er wel goed op dat alle pitjes en velletjes verwijderd zijn.

Vers fruit is het beste. Appelmoes en stoofpeertjes bevatten weinig ijzer of vitamine C. Vanwege de zoete smaak vinden kinderen het meestal wel erg lekker. Natuurlijk zijn er ook potjes fruit te koop. Ze zijn niet beter, wel duurder. Ze zijn wel handig voor als je eens een dag weg gaat met de baby of in geval iemand anders de baby een keer moet voeden.

Zeker in het begin kan je de baby het best het voedsel van de lepel af laten zuigen. Kies voor een plastic lepeltje dat is veel prettiger voor het kind dan zon koude metalen lepel.
Zorg er verder voor dat het lepeltje goed glad is en een ronde voorkant heeft. Stop de lepel nooit helemaal in de mond. Druk liever met de bolle kant de tongpunt naar beneden en laat je kindje het voedsel van de lepel afslurpen. Geef in het begin niet meer dan enkele koffielepeltjes, zodat de baby aan de smaak en het eten van een lepeltje kan wennen. Is het fruithapje in het begin nog niet zon succes, wacht er dan nog even mee en probeer het eventueel enkele dagen later opnieuw. Tenslotte krijgt uw kindje het fruithapje nst de overige voedingen en vervangt het nog geen echte voeding.

Groenten    

Als uw baby ongeveer vier maanden is mag hij groenten eten. Het hoeft nog niet, maar in groenten zit naast vitamine C ook ijzer, en ijzer is een onmisbare bouwstof voor het bloed en de spieren. Het ijzervoorraadje dat de baby bij de geboorte heeft meegekregen begint na een maand of vier te slinken.

In het begin moeten de groenten gezeefd worden. Maag en darmen moeten wennen aan het verteren van het voedsel. Vitamine C gaat gauw verloren dus geef je kind jonge, verse groenten. Maak deze goed schoon en houdt de bereidingstijd zo kort mogelijk. Warm groenten nooit op en kook ze met weinig water, zonder zout.

Ook het groentenhapje kan in het begin wat weerstand oproepen. Begin daarom met een paar koffielepeltjes en bouw de hoeveelheid langzaam op. Laat het kind wennen aan de verschillende smaken. Lukt het groenten eten nog niet, wacht dan nog een paar weken.

Nitraat is in principe een onschuldige stof, maar bij het bewaren of opwarmen van de groenten wordt nitraat omgezet in nitriet. Jonge babys kunnen daar nog niet zo goed tegen. Gebruik dus verse, niet verlepte bladgroenten en bewaar deze groenten na aankoop niet te lang, en altijd in de koelkast. Was de bladgroenten verschillende keren in koud water en warm de resten nooit op. Kool, witloof, prei en spruitjes zijn groenten met een uitgesproken sterke smaak, dus daar kunt u beter nog even mee wachten. Bovendien kunnen deze groenten 'gasvorming' veroorzaken, dus is het beter daarmee te wachten tot na de eerste verjaardag.

Uw kind doet zeker in het begin vaak wat langer over het eten. Gebruik daarom bij voorkeur een warmwaterbordje voor zijn groentenmaaltje. Zon bordje houdt het eten op een aangename temperatuur.

Kant- en klare babygroenten    

Het is nogal tijdrovend om iedere dag een vers groentenhapje voor uw baby klaar te maken. Bovendien hebt u misschien wel eens trek in sterk gekruid eten waar u niets van kunt gebruiken voor de baby. Natuurlijk kunt u in zon geval een kant en klaar potje babyvoeding gebruiken. In principe is daar niets op tegen, maar het is wel duurder.

Een alternatief is het invriezen van kleine porties kant en klare babymaaltjes. Gebruik alleen kersverse producten, vries deze zorgvuldig in en werk hyginisch; dan is hier niets op tegen. Aangezien het om kleine porties gaat kunt u deze heel goed in de vorm voor ijsblokjes invriezen. Doe het geheel wel in een diepvrieszak. U kunt dan naar behoefte zoveel klontjes ontdooien als de baby eet.

Na ongeveer zeven maand    

Vanaf een maand of zeven heeft u baby misschien al een paar tandjes en is het beter de groenten te gaan pletten of fijn te snijden. Hij heeft nu ook meer nodig om te groeien. Bij de groenten kunt u nu vis, vlees, ei of kaas geven.

Het beste kunt u het witte vlees van gekookte vis of kip geven. Dit is gemakkelijk te verwerken in het lichaam omdat het minder bindweefsel bevat. Daarom is het vaak ook lichter verteerbaar. En eetlepel is voldoende. Let er bij vlees op dat het mager vlees is, zoals magere varkenssneden, mager rundergehakt, haas of ribkarbonade, wild of gevogelte. Kook het vlees in het begin en zorg dat het goed gaar is. Zorg er bovendien voor dat het erg fijn gemalen of gesneden is. Elke dag vlees is beslist niet nodig. Wilt u uw kind ei geven dan is een half zachtgekookt ei (eiwit en eigeel) voldoende.

Verder kunt u nu ook beginnen met een kleine hoeveelheid peulvruchten. Kook de peulvruchten zoals linzen, erwten, bruine bonen goed gaar. Gebruik geen scherpe kruiden, zout, uien of knoflook. Ga niet op uw eigen smaak af, ook al vindt u het eten flauw, uw baby heeft daar geen last van. Pureer de peulvruchten, want een baby kan nog geen velletjes verdragen. Bovendien kan hij nog niet goed kauwen.

Als u 2 3 eetlepels gare graanvlokken door n eetlepel gare peulvruchtenpuree roert, heeft u een prima eiwitcombinatie die gelijkwaardig is aan vlees. Peulvruchten, gecombineerd met granen, hebben dezelfde voedingswaarde als vlees en kunnen het dan ook volledig vervangen.

Dit geldt ook voor de combinatie van peulvruchten met een melkproduct zoals kaas. Neem vooral jonge, niet zoute kaas. Er mogen geen pitjes in voorkomen. U kunt ook een volle eetlepel cottage cheese of magere kwark nemen. Sojabonen zijn pas geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar omdat de schillen, zelfs na het koken, nog zeer stevig zijn.

Enkele Tips    

Probeer niet te veel nieuwe voeding in een te korte tijd. Uw baby heeft tijd nodig om aan iedere nieuwe smaak te wennen. Probeer ook niet te star aan de voorgeschreven voeding voor uw kind vast te houden, als blijkt dat uw baby geen, of juist veel trek heeft.

Net als wij heeft ook uw baby de ene dag meer eetlust dan de andere. Bovendien weet men nu dat een mollige baby niet direct een toonbeeld van gezondheid hoeft te zijn. Teveel eten en te dik zijn op babyleeftijd kan een reden zijn voor latere vetzucht. Wees voorzichtig, als blijkt dat uw kind de neiging heeft te zwaar te worden. Geef zo weinig mogelijk suiker en halfvolle melk in plaats van volle melk. Verder heeft uw kind waarschijnlijk nog steeds grote behoefte aan zuigen dus aan het begin en/of eind van de dag kunt u uw kind nog steeds een pap/flesvoeding of borstvoeding geven.

Begin met zachte groenten zoals bloemkool, worteltjes, sperzieboontjes of snijboontjes. Geef tot zes maanden alleen aardappelkruim, zachte rijst, bloemkool, doperwten, sperziebonen, ontvelde tomaat, broccoli, courgette of worteltjes. Andere groenten zijn dan nog niet geschikt.
Gaat het goed, dan kan je eventueel variren met andijvie, spinazie, raapstelen, bietjes en bruine bonen. Sommige groenten bijvoorbeeld spinazie, andijvie en bleekselder hebben een hoger nitraat gehalte dan de andere.

Brood   

Pas vanaf een maand of zeven mag een kind brood eten. Eerder niet, want de gluten die in brood zitten, kan een kind onder de zeven maanden nog niet verdragen. Het kan echter geen kwaad om uw kind al iets eerder op een droge broodkorst te laten sabbelen. De geringe hoeveelheid gluten die hij op die manier binnen krijgt is te verwaarlozen. Bovendien is het kauwen goed voor de doorkomende tandjes. Verder kan het kindje vast wennen aan de smaak. Oud brood is wat minder klef, jonge kinderen kunnen dat makkelijker kauwen en slikken. Wacht met volkorenbrood tot uw kindje minimaal 1,5 jaar oud is.

Uw kind heeft nu langzaam aan genoeg aan vier maaltijden per dag. En maaltijd daarvan kan brood zijn. In bruin brood zitten veel vitamines en ijzer en voedingsvezels. Deze laatste zijn belangrijk voor de stoelgang.

De keuze in soorten broodbeleg is groot. Gebruik ofwel geen, ofwel een dun laagje boter, margarine of halvarine. Doe bij voorkeur geen vet of zoetbeleg op het brood. Verantwoord en gezond beleg zijn plakjes banaan, ontvelde tomaat, jonge kaas, zachte leverpastei, smeerkaas zonder kruiden, plakjes ei of magere kwark. Ook een beetje soep met brood is goed. Tussendoor kunt u het kindje melk of vruchtensap laten drinken.

Potjesvoeding    

Er zijn zowel voor als nadelen te noemen voor het geven van potjesvoeding. Natuurlijk is het ideaal voor als u met uw baby op stap bent. Ook kan het handig zijn als u een keer weinig tijd hebt of als u zelf eens goed gekruid wilt eten. Het kan voor een oppas praktischer zijn en het eten is heel fijn verdeeld zodat de inhoud goed verteerbaar is voor babys jonger dan vijf maanden.

De potjes babyvoeding hebben nogal een 'eenheidssmaak'. Alle ingredinten zijn door elkaar gemengd zodat uw kindje de verschillende bestanddelen van zijn maaltijd niet leert onderscheiden en proeven. Ook het kauwen wordt door deze hap-slik maaltijden niet echt gestimuleerd. Zelf bereide babyvoeding is toch vaak wat grover van structuur. De keuze van babyvoeding is beperkt en uw kind leert zo niet met de pot mee-eten.

Ook voor zelf bereide babyvoeding zijn voor en nadelen te noemen. Natuurlijk is zelfgemaakte babyvoeding goedkoper. Bovendien kunt u eindeloos variren en experimenteren wat de baby lekker vindt. Een eigengemaakt en kleingesneden hapje stimuleert uw kindje, zeker als hij al tanden heeft, tot goed kauwen. En uw baby eet gezellig mee met het gezin.

Een nadeel kan zijn het tijdsaspect. Het klaarmaken van babyvoeding, schoonmaken, koken, zeven of fijnsnijden, kost meer tijd dan het openmaken en opwarmen van een potje. Uw kindje kan niet altijd mee-eten, want niet alle groente zijn even geschikt voor de leeftijd van uw baby. Ook het verteren van zelf gemaakte maaltijden kan niet altijd even soepel verlopen.

De potjesvoeding bij ons is van goede kwaliteit. Via de warenwet is geregeld wat er wel en niet in de potjes mag zitten. Bovendien moeten de etiketten van de verpakkingen u precies informeren over de samenstelling en de voedingswaarde van het product. Hierop treft u ook de houdbaarheidsdatum en een gebruiksaanwijzing van de fabrikant aan.
 

 
   

Kinderen

copyright WorldwideBase 2005-2009