header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Basket

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Basketbal (v. Eng. basket = korf), een in 1891 door de Amerikaan James Naismith aan het YMCA-college te Springfield ontwikkeld zaalbalspel, dat door twee ploegen (waarvan vijf in het veld staan en zeven wissels zijn) wordt gespeeld op een speelveld van 24 × 13 m tot 28 × 15 m. Doel is de bal in de basket van de tegenstander te werpen. De basket is een ijzeren ring (diameter 45 cm), waaraan een 40 tot 45 cm lang, naar beneden toelopend net hangt; de nauwste doorsnede van het net laat nog juist de bal door. De ijzeren ring is 3,05 m boven de grond horizontaal opgehangen aan een bord (1,80 × 1,05 tot 1,20 m) ter hoogte van het midden van de korte zijde van het veld (eindlijn) en 1,20 m daarbinnen. Het bord dient als kaatswand voor de bal. De bal mag worden geworpen, geslagen of gestuit. Er mag niet met de bal worden gelopen, wel gedribbeld.

Fouten worden bestraft met twee vrije worpen voor de tegenpartij als de speler tegen wie de fout wordt begaan, een schotpoging onderneemt. Heeft een van de spelers vijf fouten begaan, dan wordt hij verwijderd, maar hij mag worden vervangen. Op het speelveld is rond de basket een lijn aangebracht met een straal van 6,25 m vanaf het midden van de basket. Een doeltreffend schot van achter deze lijn wordt beloond met drie punten, een schot van binnen deze lijn met twee punten. Een wedstrijd duurt exact 2 × 20 min. (bij spelonderbrekingen wordt de tijd stilgezet) en staat onder leiding van een scheidsrechter en een tweede arbiter, die worden bijgestaan door een tijdopnemer, een scorer (voor het bijhouden van het scoreformulier) en een waarnemer van de 30-seconderegel, die controleert of een ploeg na verkregen balbezit binnen 30 sec. een doelpoging onderneemt. Gelijk spel is niet mogelijk; is de score aan het eind van een wedstrijd gelijk, dan wordt telkens 5 min. verlengd, tot een ongelijke stand is bereikt.

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht in 1947 en aangesloten bij de Fédération Internationale de Basketball Amateur (FIBA), opgericht in 1932 en omvattende 106 landen. De Koninklijke Belgische Basketball Bond (KBBB; Fr.: Fédération Royale Belge des Sociétés de Basketball, FRBSB) is opgericht in 1927 en eveneens aangesloten bij de FIBA. In 1936 werd basketbal voor de heren opgenomen in het programma voor de Olympische Spelen. Inmiddels is ook damesbasketbal een Olympische sport.
In de Amerikaanse profcompetitie, de NBA, zijn de regels enigszins afwijkend. Er wordt gespeeld in 4 kwarten van elk 12 minuten zuivere speeltijd, en per speler zijn 6 fouten toegestaan. In de NBA spelen de beste spelers ter wereld, zoals Michael Jordan. Beroemde spelers uit de jaren tachtig zijn Earvin ‘Magic’ Johnson en Larry Bird. De enige Nederlander die met succes in de NBA speelt is Rik Smits.

 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009