header sportschool


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Blessure preventie

     
 
  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker bij sporten waarin er veel gesprongen wordt (basketbal, handbal) en waarin er veel lichamelijk contact is (voetbal, hockey) komen veel blessures voor. Toch kan je sportblessures voor een groot deel zelf voorkomen.

Als je sport, is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgt. Gezond eten en voldoende slaap zijn basisfactoren om goed te kunnen presteren. Maar er zijn meer factoren van belang om gezond en zonder blessures te kunnen sporten.

Een hele belangrijke manier waarop je blessures tijdens het sporten kunt voorkomen, is voor de training tijdens de warming-up stretchen en na de training een cooling-down doen. Hoewel dit niet onomstotelijk bewezen is, is het zeker van belang. Je controleert dan bijvoorbeeld of je lichaam de krachten die op de spieren komen te staan, aan kan.

Goed schoeisel is de basis voor je sport. Schoenen vangen veel klappen op die anders moeten worden opgevangen door je enkels, knieŽn, heupen en rug. Als je langdurig op schoenen loopt met onvoldoende demping, moeten je enkels, knieŽn, heupen en rug te hard werken. Hierdoor kan je last krijgen. Ook kan het zijn dat je door je enkel gaat of je knie verdraait.
Basketbalschoenen voldoen aan andere eisen dan turnschoentjes. Let er dus bij het kopen op dat je schoenen geschikt zijn voor de sport die je gaat beoefenen.

Als je net ziek bent geweest, of een lange tijd niet getraind hebt, is het niet verstandig om meteen weer volop te gaan sporten. De kans op blessures is dan namelijk erg groot. Beter is het om rustig te beginnen en langzaam weer op je oude niveau te komen.

Mocht je onverhoopt toch een blessure hebben opgelopen, dan is het belangrijk dat je deze goed laat genezen. Veel sporters zeggen wel: "Het gaat wel weer", omdat ze graag weer aan de slag willen. Maar als de blessure nog niet helemaal over is, kan je meer kapot maken dan al het geval was. Het herstel duurt dan alleen maar langer.
 

De gymles algemeen Stretching Roken HygiŽne Voeding
Warming-up Bloedsomloop Agressie Blessure preventie Atletiek
     

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009