header bouwen

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dakpan

 
   
 

Dakpan, keramische (gebakken) of betonnen dakbedekking.

1. Typen

1.1 Keramische pannen

De gebakken producten worden vervaardigd van vette klei, een groot percentage deeltjes kleiner dan 10 Ķm bevattend, naast een hoeveelheid fijn zand. In Nederland wordt als grondstof rivierklei gebruikt, in Limburg ook andere soorten, evenals in BelgiŽ (vooral in het Kortrijkse). Te vette klei, waardoor de pan bij het bakken zou kunnen vervormen, wordt met schrale klei of met zand vermengd (vermagerd). Het bakken geschiedt vnl. in tunnelovens en overslaande vlamovens. Bij normaal stoken is de panklei roodbakkend. De blauwe, grijze pan ontstaat door smoren: na het gaarstoken wordt de oven vrijwel luchtdicht afgesloten. Er vormen zich dan, in plaats van rode, zwarte ijzerverbindingen in de pan.

Pannen kunnen in diverse kleuren worden verglaasd met loodglazuren. Er bestaat een groot aantal modellen, van eenvoudige platte pannen die aan dakleien doen denken (leipan), tot gecompliceerde, voorzien van kop- en zijsluitingen.

1.2 Betonpannen

Betonpannen zijn groter dan keramische pannen. Zij worden vervaardigd van een specie van fijn grind, cement, zand en water. Door middel van toegevoegde pigmenten zijn vele kleuren mogelijk. 

 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009