header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De tandjes

 

terug naar de startpagina >>

  

 

 

 


Doorkomende tandjes

Als de baby vijf tot zes maanden oud is, komen de eerste tandjes te voorschijn. Er zijn kinderen die hier geen last van hebben, maar vreemd genoeg gaat dit natuurlijke proces ook vaak gepaard met onaangename verschijnselen. De baby wordt dan zeurig, huilerig en rusteloos. Hij of zij slaapt slecht en heeft last van pijn, kwijlen, diarree, luieruitslag en koorts. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

Waarom kunnen doorkomende tandjes klachten veroorzaken
Bij de geboorte krijgt de baby van de moeder bescherming mee tegen bacteriŽn en virussen. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af. De baby moet dan zelf de afweerstoffen gaan aanmaken. Door deze overschakeling is de natuurlijke weerstand tijdelijk iets lager. Omdat in deze periode ook de eerste tandjes doorkomen, is de baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten. Bovendien spant het tandvlees over de doorkomende tand. Dit geeft een pijnlijk gevoel.

Waar moet u op letten
Als het tandje is doorgekomen en er zijn geen nieuwe tandjes op komst, dan dienen de klachten te verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de baby ziek is. Dit wordt gemakkelijk over het hoofd gezien. Let bij voortdurende klachten vooral goed op koorts.

Wanneer moet u een arts raadplegen    
Bij ernstige of lang aanhoudende klachten doet u er goed aan een arts te raadplegen. Dit geldt vooral bij hoge koorts en koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Wat kunt u er zelf aan doen
De klachten zijn niet te voorkomen, maar u kunt wel de pijn aanzienlijk verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorbraak te masseren. Hiervoor kunt u een vinger of de bolle kant van een theelepeltje gebruiken. Ook kunt u de baby laten bijten op bijvoorbeeld een bijtring of rammelaar.
 
 
   

Kinderen

© copyright WorldwideBase 2005-2009