header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Een nieuw leven ...

 

terug naar de startpagina >>

 


Na de 'wondere' gebeurtenis van de bevalling staan we plots oog in oog met de realiteit : een nieuw leven .... een wezentje wat wij op de wereld hebben gezet, waarvoor wij verantwoordelijk zijn, wat enorm veel aandacht vraagt en ook enorm veel van ons verwacht, wat nog alles wil ontdekken en leren .... en bovenal ... wat ons héél graag ziet ! 

Vaak staan kersverse ouders echter voor een raadsel ... wat verwacht onze baby van ons, wat kan onze baby en wat mag hij zeker niet doen, wat moeten wij nu precies doen om goed te doen .... allemaal vragen die eenvoudiger op te lossen zijn als je ergens een houvast hebt; een duidelijke kijk op de mogelijkheden en de verlangens van jou pasgeborene. Wellicht zal u geen gebrek hebben aan 'gouden raad', want op dergelijke momenten duiken er genoeg  'tante Kaat's' op in je omgeving, die je overstelpen met hun eigen visie, ervaring en opmerkingen.  Als echter blijkt dat die goedbedoelde raad van deze wijze personen soms tegenstrijdig is, dan weet je het als ouder plots niet meer !

Daarnaast is het niet zo evident als ouder om de situatie in goeie banen te leiden, en zeker niet om die toch een beetje 'objectief' in te schatten.  Je gevoelens nemen vaak de bovenhand, en dat is dan ook maar méér dan normaal .... dat is gewoonweg 'menselijk'.   Maar toch moeten we soms even de remmen dichttrekken en ons houden aan bepaalde regels.  Het is voor niemand leuk om ergens de boeman uit te hangen, maar het is noodzakelijk om een zekere structuur in ons leven en in dat van onze boreling te brengen.  Op termijn werpt dat voor iedereen zijn vruchten af.

Die kraaiende geluidjes, die kleine vingertjes en teentjes .... als ouder ben je méér dan overtuigd dat jou baby totaal hulpeloos is en hij of zij alle aandacht en comfort moet krijgen die een ouder kan geven.  Maar is dat ook daadwerkelijk zo ?  Is onze boreling zo afhankelijk, weerloos en hulpeloos als we denken ?  Met andere woorden, wat gaat er om in het hoofdje van jou baby ... wat wil hij en hoe redeneert hij ?

Doe je er goed aan als ouder om op elk moment van de dag (en de nacht) klaar te staan om aandacht te geven ? Gaat dit niet ten koste van jezelf, je eigen gezondheid of je relatie met je partner ?  Wat primeert, waar trek je de grens en hoe los je dat op ?

Belangrijke vragen, want naast de primaire 'verzorgingstaken' van je kindje duikt voor de eerste keer het magische woord 'opvoeding' op !  Laat ons dan ook proberen in de volgende pagina's een betere kijk te krijgen op de 'leefwereld' van een baby, zijn mogelijkheden, zijn verwachtingen en .... jou aanpak !

Natuurlijk komt het facet 'opvoeding' niet alleen op de eerste plaats .... elk moment dat je met je kindje doorbrengt is een 'magisch' moment.  Het moment van de voeding, van de verzorging, van het spelen, het slapen .... kortom, elk moment is een uniek moment wat niet alleen voor jou maar ook voor je kindje onvergetelijk is en een blijvende indruk nalaat.

Vanzelfsprekend hebben wij niet alle kennis en raad in pand, maar er zijn toch bepaalde zaken die we bij elk kind terug vinden en waarmee je als ouder sowieso moet rekening houden. Wij vinden het dan ook onze taak om jullie deze informatie mee te geven.

Johan Devriese - redactie WorldwideBase

 
   

Kinderen

© copyright WorldwideBase 2005-2009