header actualiteit

 


 Worldwidebase start met een
eigen startpagina site ! Klik hier <<<<

 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Financieel en economie
actua

 
   
Raad van State vernietigt KB dat fiscale amnestie uitvoert   ( 15 december 2004 )
De Raad van State heeft woensdag één van de twee koninklijke besluiten vernietigd die de wet op de fiscale amnestie - de zogenaamde eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) - uitvoeren. Dat zegt de CD&V, de initiatiefnemer voor de klacht bij het rechtscollege. Volgens de christen-democraten valt de behandeling van de amnestieaanvragen daardoor nu volledig stil.
CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert wijst erop dat de fiscale amnestie wordt uitgevoerd door twee kb's. Het eerste heeft onder meer te maken met de documenten die nodig zijn voor een EBA-aanvraag. Het tweede en belangrijkste uitvoeringsbesluit bepaalt hoe de fiscale amnestie precies in zijn werking gaat: welke tarieven worden gehanteerd onder welke voorwaarden, hoe functioneert de waarborgregeling, hoe en wanneer dienen de banken de opbrengst van de EBA door te storten, ... Het is dit tweede kb dat de Raad van State nu vernietigt.
Volgens Bogaert valt de behandeling van alle dossiers nu stil, terwijl heel wat mensen wachtten tot eind dit jaar - wanneer de EBA-regeling afloopt - om alsnog een aanvraag in te dienen. De voorbije weken liep de opbrengst van de EBA in vergelijking met de eerste zes maanden van het jaar fors op.
Volgens Bogaert weten de banken officieel nu niet meer welk boetetarief ze moeten hanteren: 6 of 9 procent. Aangezien ook de voorwaarden vernietigd zijn die bepalen wanneer de 6 procent mag worden toegepast, dient iedereen echter in principe 9 procent te betalen.
Door de vernietiging zijn de banken ook niet meer gehouden aan het doorstorten van de opbrengst aan de overheid, gaat Bogaert verder. "Zij kunnen de gelden bijhouden tot er een nieuw kb wordt gepubliceerd. Dit kan nog maanden duren."
Ikea beschuldigt Russische autoriteiten van corruptie   ( 14 december 2004 )
De Zweedse meubelketen Ikea heeft vandaag de autoriteiten van Khimki, in de rand van Moskou, ervan beschuldigd de opening van een groot winkelcentrum tegen te houden. Ikea laat uitschijnen dat die autoriteiten smeergeld wilden. De meubelgigant, die van plan is honderden miljoenen dollars te investeren in Rusland, moest op veertien dagen tijd de officiële opening van haar tweede grote winkelcentrum Mega 2 in Khimki twee keer uitstellen.
"We hopen dat het snel geregeld wordt", zei de woordvoerster van Ikea, Irina Vanenkova. De Zweedse en de Finse ambassade hebben de Russische overheid reeds gevraagd om tussenbeide te komen, aldus Vanenkova. De autoriteiten van Khimki stelden dat de opening werd verboden omdat het Zweedse bedrijf geen gehoor had gegeven aan de waarschuwingen omtrent een naburige gasleiding.
Ikea stelde voor een bruggetje aan te leggen over de gasleiding maar de bouwvergunning werd geweigerd. Ikea laat uitschijnen dat men hen om een grote som smeergeld vroeg. "Ik vrees voor mijn leven. Er is moed voor nodig om een onrechtvaardige situatie openlijk in de schoenen van de autoriteiten te schuiven" verklaarde de directeur van Ikea Rusland, Lennart Dahlgren, aan de krant Izvestia.
Nikolaï Komissarov, chef van het bouwcomité van Khimki, verwierp deze beschuldigingen en verklaarde dat Ikea zich niet aan de lokale reglementen hield. "Deze beschuldigingen zijn ongegrond. Niemand houdt de opening van Mega 2 tegen, op voorwaarde dat de eisen van het comité ingewilligd worden", zei hij aan AFP.
Belgische gezinnen zitten op enorme berg cash   ( 11 december 2004 )
De Belgen bezitten maar liefst 231 miljard euro aan contant geld en bandeposito´s, een absoluut record. Veel gezinnen weten niet waarin zij moeten beleggen en blijven op hun geld zitten. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
Het totale financiële vermogen van de Belgen - de som van ons spaargeld en financiële beleggingen - bedraagt 703,1 miljard euro. Anders gesteld: de Belg bezit vandaag gemiddeld zowat 70.000 euro, een record.
Het snel beschikbare geld (cash, bankrekeningen) maakt zowat een derde van het gezinsvermogen uit. Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt verder dat de schulden van de Belgische gezinnen 118 miljard euro bedragen. Het vermogen van de gezinnen klimt sneller dan hun schulden.
OPEC verlaagt productie met 1 miljoen vaten per dag  ( 10 december 2004 )
Het oliekartel OPEC heeft vandaag beslist om vanf 1 januari 2005 de totale productie van de OPEC-leden te verlagen met 1 miljoen vaten per dag. Daarmee wil het kartel de oliepijs op de markten stabiliseren. Op 30 januari bekijkt OPEC of de maatregel effect heeft gehad.
De huidige (officiële) productiequota (27 miljoen vaten) wijzigen niet. De vermindering slaat op de overproductie. Die wordt nu geschat op 1 miljoen à 1,7 miljoen vaten per dag. De beslissing werd door de markten verwacht na een aantal verklaringen van OPEC-ministers de laatste dagen. De koers van de Brent-olie in Londen steeg nochtans met 60 cent tot 40,27 dollar. "De prijsdaling was te hevig," zei de Algerijnse minister van energie Khalil. "Als we deze beslissing niet namen, zou de prijs niet gestabiliseerd zijn."
Banksys maakt transacties op 18 december gratis   ( 9 december 2004 )
18 december wordt waarschijnlijk een topdag wat betreft elektronische betalingen.Banksys maakt op 18 december alle transacties van Bancontact/Mister Cash gratis. Dit is een gebaar naar de handelaars voor de hinder die ze ondervonden van de panne van het elektronische betaalsysteem vorige zaterdag.
18 december wordt waarschijnlijk een topdag wat elektronische betalingen betreft. Hoeveel de geste Banksys gaat kosten, wou de beheerder van het betaalsysteem niet kwijt. Het gratis gebaar houdt geen erkenning van aansprakelijkheid in, beklemtoont Banksys. Om te onderzoeken of de beheerder verantwoordelijk was voor de panne, zal een onafhankelijk expert worden aangesteld.
Maximumprijs stookolie daalt vanaf donderdag  ( 8 december 2004 )
Donderdag wordt stookolie goedkoper. Vanaf 2000l kost dan maximum 0,3732 euro/l (-0,0374), minder dan 2000l 0,3944 euro/l (-0,0374) en aan de pomp 0,4750 euro/l (-0,0370).
Stookolie extra vanaf 2000l kost 0,4276 euro/l (-0,0405), minder dan 2000l 0,4488 euro/l (-0,0406) en aan de pomp 0,5290 euro/l (-0,0410).
De prijsdaling is volgens de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie het gevolg van de dalende noteringen van de olieproducten op de internationale markten.
Oplossing voor problemen elektronisch betaalverkeer van zaterdag  ( 7 december 2004 )
Banksys zal indien nodig zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat heeft een woordvoerster van de elektronisch betaalregelaar gezegd. Banksys en Fedis, de federatie van de distributieondernemingen, hadden maandag een onderhoud over de moeilijkheden dit weekend met het elektronisch betaalverkeer. Ook Unizo gaat uit van een financiële tegemoetkoming van Banksys.
Fedis, Unizo en Banksys maakten een stand van zaken op na de problemen zaterdag met het betaalverkeer. Volgens de woordvoerster van Banksys waren er zaterdag iets meer dan 3 miljoen verrichtingen. Zo´n 220.000 verrichtingen met bankkaarten mislukten, zo´n 60.000 transacties met kredietkaarten gingen niet door. Banksys wist maandag nog niet wat precies fout liep. "We nemen nu de tijd om het probleem te lokaliseren", aldus de woordvoerster.
Fedis-gedelegeerd bestuurder Baudouin Velge had het over een constructief gesprek. Banksys en Fedis, aldus Velge, zullen een methodiek uitwerken om de schade op te meten. Zo kent Banksys het normale profiel van de grootste klanten. De Fedis-leden zullen door extrapolaties schattingen maken van de schade. Fedis toonde zich maandag vol vertrouwen over het krijgen van een schadevergoeding. Velge benadrukte dat de bedrijven cash geld verwachten. Ook Unizo zal een raming maken van de schade en gaat uit van een "financiële tegemoetkoming" van Banksys.
Vlamingen worden steeds rijker dan Walen   ( 6 december 2004 )
Bijna één op drie Vlamingen heeft een effectenportefeuille die minstens 50.000 euro waard is. In Wallonië is dat één op vijf. Walen drukken zich ook pessimistischer uit over het spaarpotentieel en dus zal de kloof nog vergroten, denkt het onderzoeksbureau GfK Custom Research Worldwide.
Het is één van de conclusies van de zesmaandelijkse barometer over het spaargedrag in zeventien Europese landen en de VS van het onderzoeksbureau.