header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Football

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Football (Eng.; niet te verwarren met Ned. voetbal = soccer of Association football [Eng.]), ook bekend als American football, een in de 19de eeuw uit rugby ontwikkelde sport, die vooral in de Verenigde Staten en Canada zeer populair is. Er bestaan geringe verschillen in de spelregels tussen de Amerikaanse en Canadese vorm van football, alsook tussen de beoefening van de sport door amateurs – vnl. aan colleges en universiteiten – en (semi-)beroepsspelers. Football wordt gespeeld op een rechthoekig grasveld van ca. 91 ca. 49 m, door twee elftallen (in Canada door twaalftallen). Evenals bij rugby wordt de bal, die ellipsvormig is (gewicht tussen 400 en 425 gram; korte as: ruim 17 cm, lange as: ruim 28 cm), veelvuldig met de hand gespeeld. In tegenstelling tot bij rugby is het bij football toegestaan de bal met de hand in voorwaartse richting te spelen. Het team dat de meeste geldige punten heeft gescoord, is winnaar.

Punten kunnen op vier manieren worden behaald: 1. touchdown (6 punten): de bal is met de hand op of achter de doellijn gebracht. De partij die de touchdown heeft gescoord, krijgt hierna de kans voor een: 2. conversion (1 of 2 punten): de bal moet dan vanaf 2,70 m vr de doellijn van het H-vormige doel over de doellat en tussen de doelpalen door worden getrapt (1 punt) of gebracht (2 punten); 3. fieldgoal (3 punten): de bal is vanaf een willekeurig punt van het veld over de doellat en tussen de doelpalen door getrapt; 4. safety (2 punten): kan alleen worden behaald door de verdedigende ploeg, die in de end zone (de laatste strook van ca. 10 m lengte aan weerszijden van het speelveld) een tegenstander die de bal draagt, ten val brengt.

Een wedstrijd kent vier speelperioden van elk 15 minuten exacte speeltijd; na de eerste en derde periode is er een onderbreking van een minuut, na de tweede periode (halftime) een pauze van een kwartier. Ook tijdens de speelperioden kan het spel voor een korte tijd onderbroken worden (time-out) op verzoek van een van de coaches. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de bal buiten het speelveld is of wanneer het spel anderszins ‘dood’ is. Een wedstrijd wordt begeleid door vier, soms vijf officials (zes bij de beroepsspelers). De spelers dragen beschermende kledingstukken, waaronder brede schouderstukken, en een helm. De kampioenen van de American Football League en de National Football League strijden elk jaar in januari om de zgn. Super Bowl. Sinds 1995 wordt er in West-Europa ook football gespeeld in competitieverband, georganiseerd door de World League of American Football. In Amsterdam spelen de Amsterdam Admirals.

 
   

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009