header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Gewichtheffen

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Gewichtheffen, sport die bestaat uit het tot boven het hoofd optillen van een halter. Een halter bestaat uit een 2,20 m lange ijzeren staaf met aan de uiteinden schijven van verschillende afmetingen en verschillend gewicht (1,25 tot 25 kg). Voor recordpogingen zijn er ook schijven van 500 gram. Het heffen van de halter kan geschieden op twee verschillende wijzen: door trekken of stoten. Bij het stoten legt men de halter in hurkzit op de borst. Nadat men is gaan staan, wordt de halter vanaf de borst snel uitgestoten. Met de benen valt men daarbij in een split.

Bij het trekken wordt de halter van de grond af in n ononderbroken beweging langs het lichaam omhooggebracht; ter hoogte van de taille zakt de gewichtheffer door de knien in hurkzit, waarbij tegelijkertijd de armen worden gestrekt en na het onmiddellijk opstaan de halter met gestrekte armen wordt geheven. Bij het heffen in genoemde twee onderdelen moet het gewicht ca. twee seconden in de bereikte stand worden gehouden. Winnaar is degene die het hoogste gewicht heeft gehaald. Wanneer twee deelnemers gelijk eindigen, wint de gewichtheffer die het lichtst in gewicht is. Wedstrijden worden geleid door drie scheidsrechters; een poging is goed wanneer ten minste twee scheidsrechters deze goedkeuren. Voor alle wedstrijden zijn de beoefenaren ingedeeld in gewichtsklassen.

Per 1 jan. 1998 zijn deze voor mannen: tot 56 kg, 62 kg, 69 kg, 77 kg, 85 kg, 94 kg, 105 kg en meer dan 105 kg. Voor vrouwen zijn deze: tot 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg en meer dan 75 kg. Bij de International Weightlifting Federation (IWF, gesticht 1905) zijn 160 landen aangesloten. Zowel voor mannen als voor vrouwen zijn er Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen.

 
   

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009